Dolar klesá k jenu; Fed dále uvolňuje měn.politiku

11.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar se ve středu držel na dohled 15letého dna k jenu poté, co americká centrální banka (Fed) oznámila plány na podporu zpomalující ekonomiky,...

...jež počítají s reinvestováním peněz z držených hypotečních zástavních listů, jimž končí platnost, do státních dluhopisů.

Americká měna nicméně posilovala o 1 procento k výnosnějšímu euru na 12denní dno 1,3032 <EUR=> i vůči dalším předním měnám, když dealeři omezovali své vystavení riziku poté, co akcie ve Spojených státech a v Asii navzdory opatření Fedu oslabily.

Ačkoli krok Fedu nebyl pro trh úplným překvapením, znamená posun v měnové politice centrální banky, která ještě před několika měsíci debatovala o tom, jakým způsobem zahájit odstraňování některých stimulačních programů. [ID:nFEDAHEAD]

Závazek Fedu zachovat nákupy aktiv a přesunout se ke státním dluhopisům ukazuje, že ztratí-li ekonomika hybnou sílu, centrální banka možná ještě navýší svou beztak masivní rozvahu ve výši 2,3 bilionu dolarů, uvedli hráči na trhu.

Dolar v 9:15 ztrácel 0,2 procenta na 85,19 jenu <JPY=>, a blížil se tak k osmiměsíčnímu minimu 85,02 jenu, na něž spadl minulý týden. Další pokles pod úroveň listopadového dna 84,82 jenu by znamenal pád na 15leté minimum.

"Dolar může kdykoli klesnout pod 85,00 jenu," řekl Šuiči Kanehira, ředitel devizového obchodování z Mizuho Corporate Bank.

"Zdá se, že vzhledem ke kontrastu se včerejším rozhodnutím Bank of Japan jsme se ocitli v situaci, kdy jen zřejmě bude posilovat," řekl Akira Hošino, hlavní manažer oddělení devizového obchodování z Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Americká centrální banka připustila, že ekonomický růst v posledních měsících zpomalil, a zopakovala svůj úmysl držet hlavní úrokovou sazbu po delší dobu na rekordním minimu.

"Rozhodnutí (Fedu) by mělo být vnímáno především jako signál pro finanční trhy, spotřebitele a firmy, že bankovní rada Fedu je připravena zahájit druhé kolo kvantitativního uvolňování, spatří-li, že se blíží druhé dno recese," uvedl Philip Marey, analytik z Rabobank.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK