Severočeským dolům klesl zisk o čtvrtinu na 1,3 miliardy korun

11.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chomutov 11. srpna (ČTK) - Severočeským dolům Chomutov v prvním pololetí klesl čistý zisk zhruba o 500 milionů na 1,3 miliardy korun. Tržby klesly o 700 milionů na 4,7 miliardy korun. Prodej uhlí propadl o desetinu na 10,3 milionu tun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí firmy Vladimír Budinský.

"Na tomto vývoji se projevila nižší poptávka z energetického sektoru, která byla pouze částečně kompenzována lepším odbytem tříděného uhlí. Prodeje zákazníkům mimo ČEZ vzrostly díky aktivní obchodní politice dolů v tomto období o 6,2 procenta," řekl Budinský.

Hlavním odběratelem uhlí ze Severočeských dolů je ČEZ, který těžební společnost vlastní. ČEZ ovšem odstavil kvůli rekonstrukci části elektráren v Ledvicích a Tušimicích, což ve spojení s nižší produkcí elektrárny Chvaletice zapříčinilo meziroční pokles dodávek o 15,6 procenta. "V druhé polovině roku je předpoklad, že dojde k obratu a podíl SD na dodávkách uhlí pro ČEZ vzroste," uvedl Budinský.

Severočeské doly zaměstnávají 3467 pracovníků, meziročně o 32 lidí méně. Průměrná mzda ve firmě meziročně vzrostla o 1,4 procenta a dosáhla 27.328 korun. V dceřiných firmách SD pracuje dalších téměř 1500 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK