Česká měna dopoledne oslabila k euru i k dolaru

11.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. srpna (ČTK) - Česká měna dopoledne nenavázala na úterní růst a oslabila k euru o sedm haléřů na 24,79 koruny za euro, k americkému dolaru ztratila devět haléřů na 18,98 koruny za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk konstatoval, že úterní rozhodnutí americké centrální banky Fed, která nezměnila základní úvěrovou sazbu a ohlásila opatření na další podporu ekonomiky, pomohlo euru jen krátce. Přechodné podle něj bylo i posílení koruny. "Zdá se, že po počátečním nadšení už trhy nepovažují akci Fedu za tak silnou, aby ekonomice pomohla. Zájem o rizikovější aktiva tak opadl a naopak začal posilovat dolar," upozornil analytik.

Podle Vlka koruně ještě večer pomohlo zlepšení výhledu pro český rating od agentury Standard and Poor´s. Mírnou podporou mohlo být i vyslovení důvěry vládě, i když šlo o očekávanou záležitost. "Dnes se ale koruna přidává k regionu, který oslabuje spolu s akciemi na hlavních trzích. Včerejší zisky mizí," dodal Vlk. Analytik nečeká velkou reakci trhu na dnešní zveřejnění běžného účtu platební bilance, který snížil schodek na 15 miliard korun, přestože výrazně horší výsledek tohoto indikátoru minulý měsíc korunu dokázal ovlivnit.

Rovněž Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance očekává, že koruna dnes zůstane pod vlivem zahraničních trhů. Kurz bude podle něj ignorovat domácí data i zprávu o tom, že vláda získala důvěru. "Nálada akciových trzích je přitom ráno mírně negativní, což přivírá koruně šance k posílení," uvedl Pikora s tím, že z technického pohledu však koruna ještě posílit může. Předpovídá proto dnes stagnaci až mírné posílení koruny vůči euru a stagnaci k dolaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK