Počet nezaměstnaných Britů dál klesl, zaměstnanost rostla

11.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. srpna (ČTK) - Počet nezaměstnaných Britů žádajících o podporu v nezaměstnanosti klesl minulý měsíc méně, než se čekalo. Celková zaměstnanost v Británii se však za tři měsíce do června zvýšila nejrychlejším tempem od roku 1989. Dnešní údaje britského statistického úřadu naznačily další oživování trhu práce.

Počet lidí žádajících o podporu v nezaměstnanosti se v červenci snížil o 3800, což byl šestý měsíc poklesu za sebou. V předešlém měsíci však počet nezaměstnaných klesl o téměř 16.000 a analytici odhadli, že nyní trh práce podobný vývoj zopakuje.

Podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) se však počet lidí bez práce za tři měsíce do konce června snížil o 49.000 na 2,457 milionu, což byl nejvýraznější pokles za tři roky. Míra nezaměstnanosti přitom zůstala na červnové úrovni 7,8 procenta a byla nejnižší od ledna.

Také celkový počet zaměstnaných Britů se za tři měsíce do června dál zvýšil o 184.000, což byl nejprudší růst od konce 80. let minulého století. Počet zaměstnanců na částečný úvazek stoupl o 115.000, zatímco počet lidí s plným úvazkem vzrostl o 68.000.

Údaje ukazují na postupné zlepšování trhu práce. Tempo oživování se však zřejmě neudrží, jakmile vláda začne uskutečňovat plánované razantní škrty veřejných výdajů, které podle odhadů povedou k zániku půl milionu míst ve veřejném sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK