Prodej světelských skláren míří znovu k soudu, napadl ho Hudera

11.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světlá nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) 11. srpna (ČTK) - Prodej světelských skláren Sklo Bohemia míří znovu k soudu. Platnost kupní smlouvy podruhé napadl neúspěšný uchazeč - společnost Crystal Bohemian Company, kde je jedním z jednatelů Jiří Hudera. Svoji první žalobu společnost před časem stáhla. Zkrachovalé sklárny koupil loni 30. června v insolvenčním řízení podnikatel Lubor Červa za 160 milionů korun a za čtvrt roku v nich obnovil výrobu. V závodě nyní pracuje kolem 350 lidí.

Crystal Bohemian Company žaluje u Městského soudu v Praze insolvenční správkyni Helenu Horovou a Červovu společnost Crystalite Bohemia (dříve Vivaria). I tentokrát žalobce tvrdí, že při prodeji byla porušena nastavená pravidla. "Bylo tak rozhodnuto ze strany majoritního společníka, který celou situaci přehodnotil," řekl dnes ČTK k obnovení sporu Hudera. Podrobněji nechtěl záležitost komentovat.

Žaloba podle Červy poškodí dosud slibný rozvoj světelských skláren. "Rozhodně to nebudu podceňovat a budu se podle toho v tuto chvíli také chovat. To znamená, že přibrzdíme aktivity, které jsme ve sklárnách měli," řekl. V podniku, který teď funguje s názvem Crystalite Bohemia, se během týdne začne temperovat třetí sklářská pec, což umožní zaměstnat dalších asi 30 lidí. "Problém je v tom, že máme rozjetých spoustu investic. Teď připravujeme výstavbu čtvrté velké vany, a to je věc, kterou automaticky musím zastavit," uvedl Červa.

Správkyně Horová ČTK řekla, že se kvůli žalobě oddálí připravovaná výplata části dlužných mezd bývalým zaměstnancům. V podniku Sklo Bohemia pracovalo před jeho krachem přes 1200 lidí. Výplaty podle Horové dosud nebyly zahájeny proto, že se jí ještě nepodařilo sehnat bankovní spojení asi na 300 pracovníků.

Na majetek zkrachovalých světelských skláren bylo podáno 13 nabídek. Věřitelský výbor pak pokračoval ve vyjednávání o kupní ceně se třemi nejvážnějšími zájemci - kromě firem zastupovaných Červou a Huderou to byla ještě společnost ALand Europe Pavla Loudy. Oba neúspěšní uchazeči pak kritizovali závěrečnou licitaci o cenu, která se podle nich odehrála po ukončení lhůty dané pro zvyšování nabídek. Před touto licitací podala nejvyšší nabídku Crystal Bohemian Company jednatele Hudery. První žalobu k určení neplatnosti kupní smlouvy podala Crystal Bohemian Company koncem loňského září, stažena byla v prosinci.

Sklárny ve Světlé byly před krachem součástí české sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Hudera je také jednatelem společnosti s ruským kapitálem, která později koupila zkrachovalé novoborské sklárny Crystalex na Českolipsku, jež patřily rovněž ke klíčovým závodům skupiny BCT. I v těchto sklárnách byla obnovena výroba, letos v červnu tam pracovalo 330 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK