Chemoprojekt se vymanil ze ztráty, tržby klesly

11.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. srpna (ČTK) - Dodavatel pro chemický průmysl Chemoprojekt se loni vymanil ze ztráty a vykázal zisk 10,8 milionu korun. Ztráta podniku v roce 2008 činila 198 milionů Kč. Prodej z hlavní činnosti se meziročně snížil o 90 milionů na 3,7 miliardy korun. ČTK informace zjistila z účetní závěrky společnosti.

Jako hlavní příčiny zvýšených nákladů v roce 2008 firma uváděla nedodržení smluvních termínů u některých zakázek a nepříznivý měnový vývoj. V loňském roce se hospodaření Chemoprojektu zlepšilo, ale čelil několika návrhům na insolvenční řízení.

Naposledy podala návrh na zahájení insolvenčního řízení se společností Chemoprojekt slovenská firma Slovmont Levice. Městský soud v Praze ale návrh zamítl s tím, že neobsahuje všechny zákonem stanovené náležitosti. Předmětem návrhu k zahájení insolvenčního řízení byla údajná dlužná částka v celkové výši 2,3 milionu eur (asi 57 milionů korun) za dodané technické zařízení.

Dalšímu insolvenčnímu řízení čelil Chemoprojekt letos na jaře. V dubnu proti němu zastavil soud řízení, které navrhla společnost Lavimont Brno kvůli údajné dlužné částce osmi milionů korun za dodané technické zařízení. Firmy se nakonec dohodly na finančním vyrovnání.

Návrh na insolvenční řízení Chemoprojektu podala loni v prosinci také liberecká stavební firma Syner. Soud tehdy také odmítl návrh s odůvodněním, že neobsahuje všechny zákonem stanovené náležitosti.

Chemoprojekt je předním tuzemským dodavatelem v organické a anorganické chemii, petrochemii, rafineriích, zpracování zemního plynu, výrobě papíru, energetice a ochraně životního prostředí. Zahraniční pobočky má na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Francii, Bělorusku, Rusku, Bulharsku a Iráku.

Firma zaměstnává kolem 250 lidí. Od roku 2007 je jejím majoritním akcionářem společnost Safina, která se zabývá zpracováním a výrobou produktů z drahých a neželezných kovů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK