Ropa kvůli nejistým vyhlídkám ekonomiky klesá, je pod 80 dolary

11.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 11. srpna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes kvůli nejistým vyhlídkám ekonomiky snižovaly. Na hrozící hospodářské problémy upozornila v úterý americká centrální banka (Fed) a dnes se k ní přidala i Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Významným faktorem k poklesu cen ropy jsou ale i statistická data z Číny, která potvrzují další zpomalení tamní ekonomiky.

Kolem 15:30 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 79,35 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku se jeho cena snížila o více než jedno procento. Barel severomořské ropy Brent zlevnil v podobném rozsahu na zhruba 78,70 USD.

Náladu na trzích pokazil už Fed, který v úterý po schůzce svého měnového výboru připustil několik problémů a zhoršil výhled americké ekonomiky. Jen velmi zvolna se zvyšují výdaje spotřebitelů, špatná zůstává situace na trhu práce a banky půjčují čím dál méně. Ve snaze podpořit ekonomiku proto Fed bude dál nakupovat i státní dluhopisy s delší dobou splatnosti.

IEA dnes zvýšila odhad růstu poptávky po ropě, dodala k tomu však, že ji dělají starosti vyhlídky ekonomiky. Vývoj cen ropy by ale dnes ještě mohla ovlivnit statistika o vývoji zásob v amerických skladech. Analytici čekají pokles zásob ropy a mírný růst zásob benzinu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent září 78,72 79,60 New York - Nymex WTI září 79,35 80,25

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK