Na dobudování čističek bude třeba 34 mld.Kč, o sedm méně než loni

11.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. srpna (ČTK) - Na dobudování čistíren odpadních vod a kanalizace v Česku bude potřeba ještě 34,1 miliardy korun, vyplývá z materiálu, který dnes schválila vláda. ČTK o tom informoval mluvčí vlády Martin Kupka. Odhadovaná částka je o 7,3 miliardy nižší než před rokem. Podle evropské směrnice musí mít všechny tuzemské aglomerace s více než 2000 obyvateli do konce roku 2010 odpovídající čištění odpadních vod, jinak hrozí Česku sankce od EU. Požadavek se týká 633 sídel. Ke konci února zbývalo dořešit ještě 253 z nich.

"Tento pokles je zapříčiněn dokončením realizace některých opatření a zpřesněním odhadu nákladů jednotlivých investorů," uvedla mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Tereza Dvořáčková. Počet takzvaných vyřešených aglomerací podle ní meziročně stoupl o 73. V 11 problematických místech je zřejmé, že dobudovat odpovídající čištění do konce roku nestihnou. Odhadované náklady v problematických aglomeracích dosahují jedné miliardy korun.

"V této souvislosti je nutné uvést, že ve většině těchto aglomerací již existuje určitý stupeň likvidace odpadních vod, nejedná se tedy o aglomerace, které živelně vypouští všechny produkované odpadní vody do životního prostředí," stojí v materiálu MZe.

Vláda už dříve opakovaně konstatovala, že stát požadavek Evropské komise v určeném termínu nesplní, podobným závěrem skončilo loni v červnu prezentované šetření Národního kontrolního úřadu. Ministerstvo životního prostředí dlouhodobě s komisí jedná, aby zabránilo případným postihům ze strany unie. Vládu v minulosti za nedostatečnou aktivitu při jednání s Bruselem v minulosti kritizoval například Svaz měst a obcí; vodárenské společnosti zase pohrozily, že jejich nutné investice se promítnou do cen vody.

"Při posuzování toho, zda ČR hrozí či nehrozí sankce, bude nepochybně důležitá míra zajištění příslušných legislativních požadavků. Proto by ve zbývajícím čase mělo být vynaloženo co nejvíce úsilí k jejich zajištění," řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová.

MZe a ministerstvo životního prostředí (MŽP) považují za vyřešené aglomerace s dostatečně kapacitní čistírnou a minimálně 85procentním napojení obyvatel na kanalizace. Za vyřešenou může být dle ministerstev považována i obec, která má vyhovující čistírnu, ale méně než 85 procent jejích obyvatel je napojeno na kanalizaci, ale napojení dalších obyvatel není v současnosti ekonomicky efektivní.

Rozhodující část financí na dokončení čistíren by měla být pokryta z operačního programu Životní prostředí. Z celkových prostředků programu, který má přerozdělit pětinu peněz určených ze strukturálních fondů EU pro Českou republiku, jde na splnění evropských norem na čištění odpadních vod téměř třetina. Program celkem nabídne přes 5,3 miliardy eur (v přepočtu přibližně 131 miliardy korun).

Podle Krebsové zájem o peníze z programu převyšuje o třetinu jeho zdroje a dosahuje kolem 50 miliard korun. Žadatelé však dosud skutečně čerpali jen dvě miliardy korun, což Krebsová vysvětluje náročností projektové přípravy. "Ale obdobně tomu bylo i v minulém programovém období zaměřeném v oblasti životního prostředí na financování vodohospodářských staveb, kde se prostředky po pomalejším náběhu podařilo bezproblémově vyčerpat," dodala.

mjr vju dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK