Evropské akcie zřejmě ve čtvrtek prohloubí ztráty

12.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍEvropské akcie ve čtvrtek zřejmě prohloubí ztráty z předchozí seance ve stopách Wall Street při sílících obavách o výhled globální ekonomiky...

...

Futures na index DJ Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:30 ukazovaly na pokles trhu o 0,3 procenta.

Předchozí seanci uzavřel index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> poklesem o 2,03 procenta na 1040,87 bodu.

Světové akcie se ve středu propadly a investoři vyhledávali bezpečí státních dluhopisů kvůli sílícím obavám z trvalejší stagnace globální ekonomiky.

Obavy o ekonomiku ve středu prohloubila zpráva, že se schodek zahraničního obchodu Spojených států v červnu prohloubil o 18,8 procenta. To naznačilo, že byl růst ekonomiky ve druhém čtvrtletí slabší, než se původně myslelo.

Tyto údaje přišly den po pesimističtějším hodnocení ekonomiky ze strany Fedu a následovaly také sérii dat z Číny, jež ukázaly, že dovozy a růst průmyslové výroby zpomalují.

Index Standard & Poor's 500 <.SPX> ve středu ztratil 2,8 procenta, zatímco index Euro STOXX 50 <.STOXX50E> klesl o 2,7 procenta, a zaznamenal tak nejhorší výprodeje za šest týdnů.

Cameron Peacock, analytik z IG Markets, uvedl, že současná vlna globálního pesimismu bude ve čtvrtek obchodování v Evropě zřejmě dominovat.

"Včerejší nečekaně slabé ekonomické údaje z Číny spolu s pesimističtějším hodnocením ekonomiky Spojených států ze strany Fedu z předchozího dne přiměly investory odvrátit se od akcií k bezpečnějším aktivům jako dluhopisy, dolar a jen," uvedl.

[Ž/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK