Japonský růst zpomaluje, obavy z pevného jenu sílí

16.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* HDP v Q2 mezikvartálně +0,1 pct, na roční bázi +0,4...

...pct

* Růst vývozů zpomaluje, spotřebitelské výdaje se zadrhly

Ekonomický růst Japonska ve druhém čtvrtletí zpomalil na minimum a analytici čekají další potíže, což prohlubuje starosti tvůrců hospodářské politiky bojujících s deflací a zpevňováním jenu, jež ohrožuje oživení závislé na vývozu.

Výhled zastiňuje zpomalení růstu v hlavních exportních destinacích, jako jsou Spojené státy a Čína. Tvůrci ekonomické politiky se přitom usilovně snaží docílit oslabení jenu <JPY=>, který minulý týden vystoupal na 15leté maximum k dolaru.

Vzestup japonského HDP o 0,1 procenta znamená na roční bázi expanzi o 0,4 procenta. To je hluboko pod mediánem předpovědí analytiků, kteří čekali 2,3 procenta, a pod mírou růstu ekonomiky Spojených států, jež ve stejném období stoupla o 2,4 procenta.

V prvním čtvrtletí japonská ekonomika na roční bázi expandovala o revidovaných 4,4 procenta, když k celkovému růstu přispěly jak vývozy, tak oživení spotřeby tažené stimulačními opatřeními.

V období od dubna do června se efekt stimulačních opatření postupně vytratil, a jediným motorem růstu tak zůstaly vývozy, jejichž příspěvek se ovšem zmenšil o polovinu na 0,3 procenta. Ekonomika tak jen těsně zaznamenala třetí kvartální růst v řadě.

Tento týden se zřejmě sejdou premiér Naoto Kan a guvernér Bank of Japan Masaaki Širakawa, aby jednali o silném jenu a možnostech, jak na něj reagovat. Analytici nicméně uvedli, že toho mnoho dělat nemohou.

"Myslím, že Bank of Japan a vláda musí přijmout rozhodné kroky proti měnovým pohybům. Sólová měnová intervence je možná, pokud se jen přiblíží úrovni 80 za dolar. Bude-li to doplněno uvolněním měnové politiky Bank of Japan, může to přinést určitý efekt," řekl Takeshi Minami, hlavní ekonom z Norinchukin Research Institute v Tokiu.

<^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Graf čtvrtletního HDP Japonska:

http://graphics.thomsonreuters.com/F/08/JP_GDP0810.gif

Graf kursu jenu k dolaru od roku 1995:

http://graphics.thomsonreuters.com/RNGS/2010/AUG/YEN.jpg

Tabulka japonského HDP za 2.kvartál [ID:nTOE67901K]

Další zprávy o japonské ekonomice [ID:nECONJP]

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

(Autoři: Tetsushi Kajimoto, Stanley White; Přeložil: Tomáš Doležel)

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK