Der Spiegel: Německo zvýšilo odhad letošního růstu HDP na tři pct

16.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. srpna (zpravodaj ČTK) - Německá ekonomika by letos měla vzrůst o tři procenta. Podle dnešního vydání týdeníku Der Spiegel to odhaduje německé ministerstvo průmyslu. Tempo růstu největší ekonomiky Evropské unie by tak mělo být více než dvojnásobné, než dosud ministerští odborníci předpovídali. Oficiálně oznámí berlínská vláda nový odhad v říjnu.

Růst ekonomiky se podle úřadu ukazuje jako "velmi robustní", protože už nespočívá pouze na tradičně silném vývozu. Přispívají k němu i zvyšující se podnikatelské investice a spotřeba obyvatel. Tento vývoj tak činí Německo více nezávislým na konjunkturních poklesech v zahraničí, píše Der Spiegel.

Ministerstvo průmyslu tak počítá, že bude pokračovat pozitivní vývoj, který ukázaly výsledky vývoje hrubého domácího produktu za letošní druhé čtvrtletí zveřejněné minulý týden. Ekonomika hlavního obchodního partnera České republiky podle nich meziročně vzrostla o 2,2 procenta, což znamenalo největší vzestup ekonomické aktivity od znovusjednocení země.

Tříprocentní růst německé ekonomiky v letošním roce předpovídají i někteří tamní ekonomové. "Na letošní rok očekávám růst o tři procenta, možná i o trochu vyšší než tři procenta," prohlásil už minulý týden analytik finančního ústavu DekaBank Andreas Scheuerle. "Německá ekonomika zažívá rozmach díky globální poptávce," dodal. Ministerstvo průmyslu až dosud odhadovalo růst HDP pro rok 2010 na 1,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK