Euro mírně roste, tíží je obavy z dluhů v eurozóně

16.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEuro se v pondělí díky vzestupu akciových trhů zotavilo z úrovní poblíž měsíčního dna k dolaru, růst však brzdily státní prodeje a obavy o...

...země na periferii eurozóny.

Jednotná měna původně šestý den v řadě klesala, než se při obchodování v Evropě mírně zotavila.

"Euro stouplo v souladu s oživením akcií, nicméně je tíží celková averze k riziku, a tak bych čekala, že růst bude omezen zhruba na úroveň 1,2850 dolaru," řekla Antje Praefckeová, měnová analytička z Commerzbank.

Euro v 10:30 přidávalo 0,2 procenta na 1,2780 dolaru <EUR=>, když předtím kleslo až na 1,2734, nejnižší úroveň od 21.července.

Zotavení eura podle dealerů omezovaly výprodeje ze státních účtů.

Minulý týden jednotná měna oslabila s tím, jak se rozšířila úroková prémie dluhopisů zemí na okraji eurozóny proti německým obligacím v obavách o náklady na podporu irského bankovního sektoru a kvůli neuspokojivým ekonomickým údajům z Řecka.

Pozitivní dopad silných údajů o kvartálním růstu Německa a eurozóny byl omezený.

"Problém eura je, že růst je spíše soustředěný v Německu, zatímco okraj eurozóny stále čelí potížím," uvedli analytici banky Crédit Agricole.

Euro částečně smazalo předchozí ztráty k jenu, když k japonské měně oslabovalo o 0,2 procenta na 109,65 <EURJPY=>.

Tokijské akcie klesly po zprávě, že růst japonské ekonomiky v období od dubna do června výrazně zpomalil. Kurs eura k jenu následně spadl na měsíční dno 109,25. [ID:nDOL624921]

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK