Česká měna dopoledne stagnuje vůči euru, k dolaru lehce posílila

16.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Česká měna dopoledne stagnuje vůči euru nedaleko pátečního závěru a kolem 10:45 se obchodovala na 24,87 koruny za euro. K dolaru si připsala pět haléřů na 19,43 koruny za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Český statistický úřad dnes zveřejnil data o inflaci, podle nich ceny průmyslových výrobců v červenci zrychlily tempo růstu meziročně na 2,3 procenta. Rostly také červnové ceny zahraničního obchodu, dovozní o 4,9 procenta a vývozní o dvě procenta.

Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance však očekává, že domácí data budou finanční trhy opět ignorovat. "Nálada ve světě by se měla během dne postupně lepšit, což by mělo tlumit tlak na oslabení a později by se dokonce měly objevit i nákupní příkazy, protože ochota riskovat poroste," předpověděl analytik. Koruna však podle něj ještě není přeprodaná, takže by stále ještě mohla oslabovat.

"Vidíme tedy dva protichůdné jevy, které se budou z velké části kompenzovat," dodal Pikora, který dnes očekává stagnaci až mírné posílení koruny k euru i k dolaru.

Podle Jiřího Škopa z investičního bankovnictví Komerční banky z pohledu měnového páru Kč/EUR tento týden nepřinese žádná důležitá data. Pohyb české koruny by tak měl být v souladu s ostatními regionálními měnami a dalšími rizikovými aktivy. "V krátkodobém horizontu může česká koruna dále oslabit v případě pokračujícího nárůstu averze k riziku, ale ve střednědobém horizontu zůstáváme vůči aktivům na rozvíjejících se trzích a české koruně pozitivní," uvedl Škop.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK