Evropské akcie oslabují v obavách o ekonomický růst

16.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEvropské akcie v pondělí po dvou ziskových dnech oslabovaly v čele s finančním sektorem, když údaje o prudkém zpomalení růstu japonské...

...ekonomiky v období od dubna do června vyvolaly obavy o globální oživení.

Zvýšení japonského HDP o 0,1 procenta znamená na roční bázi expanzi o 0,4 procenta. To je hluboko pod mediánem předpovědí analytiků, kteří čekali 2,3 procenta, a pod mírou růstu ekonomiky Spojených států, jež ve stejném období stoupla o 2,4 procenta. [ID:nDOL624921]

Analytici přitom čekají, že japonská ekonomika bude dále slábnout. Čísla z Japonska přicházejí jen několik dní po pesimističtějším hodnocení ekonomiky Spojených států ze strany americké centrální banky (Fed).

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v 11:50 klesal o 0,5 procenta na 1040,60 bodu, ačkoli na začátku seance vystoupal až na 1051,24 bodu. Trh nadále čelí výkyvům kvůli nízkým zobchodovaným objemům v letní sezoně.

Objem obchodování u evropského indexu v pondělí činil 14 procent denního průměru za 90 dní.

"Sentiment nyní už nějaký čas určují obavy ze ztráty hybné síly globálního oživení. Údaj o japonském HDP dnes samozřejmě nepomohl," řekl Mike Lenhoff, hlavní stratég z Brewin Dolphin.

"Výsledková sezona byla velice silná, ale ta už je teď za námi."

Nejvíce ztrácel finanční sektor, kde bankovní index STOXX Europe 600 <.SX7P> klesal o 1,0 procenta v obavách, že pomalejší ekonomický růst zasáhne bankovní operace. Standard Chartered <STAN.L>, Royal Bank of Scotland <RBS.L>, BNP Paribas <BNPP.PA> a Crédit Agricole <CAGR.PA> ubíraly 0,5 až 1,8 procenta.

Energetické akcie také oslabovaly kvůli obavám, že utrpí poptávka po energii ve Spojených státech. Společnosti BP <BP.L>, Royal Dutch Shell <RDSa.L>, BG Group <BG.L>, Tullow Oil <TLW.L>, Repsol <REP.MC> a Total <TOTF.PA> klesaly o 0,2 až 1,7 procenta.

"Není z čeho čerpat optimismus. Ekonomické údaje, každopádně ty ze Spojených států, jsou skutečně zklamáním a ukazují, že se stále více blížíme ke druhému dnu recese," řekl Koen De Leus, ekonom z KBC Securities.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK