V Libereckém kraji přibývá lidí, které povodeň připravila o práci

16.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 16. srpna (ČTK) - V Libereckém kraji přibývá lidí, kteří přišli kvůli povodni o práci. Na úřadech práce se hlásí i podnikatelé, které velká voda připravila o živnosti. Jen v minulém týdnu se na úřadech registrovalo 32 lidí, kteří jako důvod ztráty zaměstnání uvedli záplavy, z toho 18 bylo živnostníků, řekla dnes ČTK ředitelka Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková. I dnes se na úřadech registrovali další postižení.

Mnozí přitom ztrátu živnosti či práce velmi těžce nesou. Policie na Liberecku už třetí den pátrá po sedmatřicetiletém podnikateli z Liberce, kterého velká voda připravila o živnost. Muže viděli lidé v Nové Vsi naposledy v sobotu dopoledne, jeho vůz zůstal u vyplavené provozovny a muž zmizel. Ani rodině se nehlásí. "Ztratili jsme už i signál jeho mobilního telefonu, zřejmě se vybila baterka," řekl dnes ČTK krajský policejní ředitel Milan Franko. Policie nasadila do hledání psy i vrtulník s termovizí, pátrání však zatím nebylo podle Franka úspěšné.

Bleskové záplavy, které před týdnem postihly Liberecký kraj, zasáhly především Frýdlantsko a také část Českolipska. Právě tyto regiony mají v kraji nejvyšší nezaměstnanost. Na Frýdlantsku bylo na konci července bez práce 1531 lidí a míra nezaměstnanosti dosáhla 15,2 procenta, na sousedním Novoměstsku byla ještě vyšší - 16,8 procenta. Dobře na tom ale není ani oblast Hrádku nad Nisou s nezaměstnaností 11,9 procenta nebo Chrastavy, kde nemá práci 11,6 procenta práceschopných obyvatel.

Úřad práce se proto snaží lidem i obcím pomoci. "Starostové mohou žádat o umístění dalších nezaměstnaných na veřejně prospěšných pracích, a to na omezenou dobu tří měsíců," řekla Sadílková. Liberecký úřad práce na jejich financování vyčlenil dva miliony korun, další peníze mu solidárně poskytnou další úřady práce v zemi. "K dispozici máme asi osm milionů, díky tomu mohou obce zaměstnat více než 200 lidí," dodala Sadílková. Úřad také zvýšil příspěvek na veřejné práce, v zaplavených obcích dostanou na každého pracovníka 12.000 korun místo dosavadních 9000 Kč.

Třeba v Hrádku nad Nisou požádal starosta o 55 lidí. "Záchranné práce už skončily, hasiči se stáhli a my začínáme organizovat obnovu města a potřebujeme každou ruku," řekl ČTK starosta Martin Půta. První pracovníci už podle něj dnes ve městě nastoupili. Na tři desítky nezaměstnaných chce do úklidu zapojit Frýdlant, v Chrastavě jich žádají 20. "V dalších obcích se starosty jednáme," řekla Sadílková. Hlavně v menších obcích se ale podle ní starostové bojí toho, aby jim to nepřineslo víc starostí než užitku. S likvidací škod po záplavách mají totiž víc práce, než dokážou zvládnout.

Úřad práce také kvůli záplavám přehodnotil svůj projekt zaměřený na finanční gramotnost. Velký projekt financovaný z Evropského sociálního fondu měl nezaměstnané učit, jak hospodařit. Odstartoval 2. srpna právě ve Frýdlantu a semináře se měly postupně uskutečnit v 55 městech celého Libereckého kraje. "Na Liberecku jsme ho ale kvůli záplavám zastavili, teď ho ale chceme rozjet znovu," řekla Sadílková. Místo informací o daních se ale lidem dostane poučení o tom, na co mají o povodních nárok.

"Finanční vzdělávání je v této krizové situaci důležitější než jindy, v postižených oblastech se totiž začaly objevovat letáky s nabídkami výhodných rychlých půjček," vysvětlila ředitelka úřadu práce. Mnohým postiženým tak podle Sadílkové hrozí to, že pokud na zdánlivě výhodné nabídky přistoupí, dostanou se do ještě větších problémů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK