Nabídku na koupi polské Energy oznámila zatím domácí PGE

16.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 16. srpna (ČTK) - Podání konečné nezávazné nabídky na koupi většiny akcií v polské energetické firmě Energa zatím dnes oznámil největší domácí elektrárenský podnik PGE. Podle médií se čeká, že do dnešní uzávěrky podají nabídky i polský magnát Jan Kulczyk a český Energetický a průmyslový holding (EPH). Ten se k věci zatím odmítl konkrétněji vyjádřit.

Polská vláda prodává na společnosti Energa asi 83 procent akcií. Hodnota firmy se odhaduje na zhruba osm miliard zlotých (asi 50 miliard Kč). Na užší seznam zájemců se vedle EPH dostal i český elektrárenský podnik ČEZ, ten však minulý týden oznámil, že do souboje nepůjde.

Ředitel komunikace EPH Martin Maňák dnes na dotaz ČTK řekl, že vedení firmy zatím nebude k této věci zveřejňovat žádné informace. "Zprávy o tom, že jsme v tomhle tendru, jsme nijak nepotvrzovali ani nevyvraceli," uvedl. "V téhle fázi to nechceme komentovat," dodal.

Energa se specializuje na distribuci elektřiny a spolu s větší sesterskou firmou Enea je jádrem vládního plánu privatizace. Ten do konce roku počítá s příjmem kolem 12 miliard zlotých.

PGE se na produkci elektřiny v Polsku podílí již 42 procenty. V případě jejího úspěchu už polský antimonopolní úřad dal podle agentury Reuters najevo, že firmu budou se schválením transakce čekat značné potíže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK