Wall Street asi oslabí, japonský HDP vyvolal obavy

16.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Wall Street zřejmě zahájí pondělní seanci poklesem, když slabý japonský růst prohloubil obavy o sílu globální ekonomiky, které v posledních...

...dnech táhnou níž akciové trhy.

Posledním signálem, že oživení zřejmě zaostává za očekáváním, je údaj o japonském HDP za druhý kvartál. Japonská ekonomika v období od dubna do června stoupla o pouhých 0,1 procenta, hluboko pod odhady. Po těchto neuspokojivých údajích se asijské akcie ocitly pod tlakem, přičemž tato slabost se přenesla do obchodování v Evropě. [ID:nTOE67901S]

Peter Boockvar, akciový stratég z Miller Tabak & Co, uvedl, že investoři snižují expozici vůči rizikovějším aktivům poté, co údaje z Japonska oslabily důvěru v asijské oživení.

"Dluhopisové trhy na celém světě rostou a výnosy klesají na nová minima," řekl. "Vzhledem k expozici (Japonska) vůči Asii lidé doufali ve větší sílu."

Futures na index S&P 500 <SPc1> ve 14:55 klesaly o 0,2 procenta, futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> oslabovaly o 0,1 procenta.

Pro americké akcie byl minulý týden nejhorší za měsíc a půl poté, co investory znervóznilo pesimistické hodnocení ekonomiky ze strany americké centrální banky (Fed), jež poslalo akciové trhy níž a bezpečné dluhopisy vytáhlo prudce vzhůru.

Údaje newyorské Federální rezervní banky v pondělí ukázaly, že aktivita průmyslu ve státě New York po propadu v předchozím měsíci v srpnu díky zvýšení zaměstnanosti mírně zrychlila růst. [ID:nDOL645290]

Evropské akcie po dvou dnech růstu v řadě ztrácely 0,5 procenta v čele s finančním sektorem. Japonský index Nikkei <.N225> uzavřel níž o 0,6 procenta, a částečně se tak zotavil z předchozího poklesu až o 1,7 procenta.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK