Lidovky.cz: ČEPS zvýšil hrubý zisk o 87 procent na 1,62 mld. Kč

16.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Provozovatel přenosové sítě ČEPS hospodařil v prvním pololetí se ziskem 1,62 miliardy korun před zdaněním. Ve srovnání se stejným obdobím loni to přestavuje růst o 87 procent. Upozornil na to dnes server lidovky.cz. Tržby se zvýšily o 521 milionů na 7,74 miliardy Kč.

Ke zlepšenému hospodaření přispěly podle pololetní zprávy ČEPS tržby za systémové služby, které v souvislosti s růstem spotřeby elektrické energie narostly proti první polovině loňského roku o 23 procent. Očekávaná výše hrubého zisku za celý letošní rok činí 1,38 miliardy korun.

"Je to dáno tím, že čerpání větší části nákladů je v průběhu roku nepravidelné a hlavní část nákladů je čerpána ve druhém pololetí. Naopak výnosy jsou v letních měsících nižší vlivem nižší spotřeby elektrické energie," uvedlo vedení ČEPS v pololetní zprávě o hospodaření.

Na investice ČEPS v prvním pololetí vynaložil 764 milionů korun, plán investic na celý letošní rok činí 2,7 miliardy korun. Největším investičním projektem je v květnu zahájená výstavba nové transformovny v obci Hladké Životice u Fulneku, jejíž výstavba vyjde na celkem 1,72 miliardy korun.

Státem vlastněný ČEPS je jedinou společností, která má v Česku licenci na přenos elektřiny. ČEPS provozuje soustavy nejvyššího napětí o celkové délce zhruba 4350 kilometrů. Firma zaměstnává kolem 490 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK