Akcie na pražské burze v úvodu týdne zpevnily o 0,72 procenta

16.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. srpna (ČTK) - Pražská burza zahájila týden růstem, hlavní index PX při nízké aktivitě obchodníků zpevnil o 0,72 procenta na 1182 bodu. Index nahoru táhly především cenné papíry Komerční banky a rakouské Erste Bank, vyplývá z výsledků burzy.

"Přestože západoevropské trhy dnes stagnovaly či mírně ztrácely, středoevropské burzy se vydaly do kladného teritoria," uvedl Josef Dudek z Fio banky. Aktivita obchodníků byla podprůměrná. Objem obchodů ve SPAD za dnešní den dosáhl téměř 775 milionů korun. Průměrný denní objem obchodů za poslední rok je přitom podle serveru Patria Online 1,379 miliardy korun.

Podle Josefa Kohouta z Patria Finance nebyla aktivita výrazná ani ve zbytku evropského regionu a podobný vývoj aktuálně registrují i trhy v zámoří. Lokální trh byl podle něj podpořili především bankovní zástupci. Cena akcií Komerční banky stoupla o 1,12 procenta na 4080 koruny a cenné papíry Erste přidaly více než procento na 732 korun.

Kohout doplnil, že u energetických zástupců byla aktivita obchodníků minimální, obchodovalo se poblíž pátečních závěrečných hodnot. Cenné papíry energetické společnosti ČEZ se zhodnotily o 0,52 procenta na 864,50 koruny. Robert Flasza z Finanční skupiny Fio poznamenal, že Exane BNP Paribas snížila cenový cíl pro ČEZ na 940 Kč z předchozích 1000 Kč s doporučením "neutral". Akcie těžařské firmy NWR stouply o 0,45 procenta na 223 korun.

Největší zisk dnes zaznamenaly akcie mediální společnosti CME, které zpevnily o více než tři procenta na 431,90 koruny. Naopak cenné papíry technologické firmy KIT digital, která dnes oznámila hospodářské výsledky, klesly o 1,73 procenta na 170 korun. KITD dnes oznámila, že zvýšila v pololetí meziročně výnosy na dvojnásobných 40,4 milionu dolarů (asi 785 milionů korun) a vykázala čistou ztrátu 18,8 milionu dolarů proti předchozímu zisku 6,8 milionu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK