Euro roste, trh je však opatrný před aukcí v Irsku

17.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEuro v úterý posilovalo vůči dolaru a zvedlo se ze sedmitýdenního dna k jenu, když se investoři vraceli k rizikovějším aktivům, ačkoli v...

...obavách o některé slabší ekonomiky eurozóny zůstávali opatrní před aukcí irských dluhopisů.

Prodej dluhopisů se splatností v roce 2014 a 2020 až za 1,5 miliardy eur se uskuteční v obtížném období, kdy má Irsko největší rozpočtový schodek v EU v důsledku obrovské podpory, již muselo poskytnout bankovnímu sektoru.

Slabý výsledek aukce by mohl euro opět stáhnout níž, uvedli analytici. [ID:nLDE67G0EK]

"Rizikem je, že slabá aukce by mohla být negativní pro euro," řekl Adam Cole, globální ředitel devizové strategie z RBC Capital Markets.

Úroková prémie irských dluhopisů proti německým obligacím se v pondělí rozšířila na 314 bazických bodů, nejvyšší úroveň od začátku května.

Euro v 9:40 posilovalo o 0,6 procenta na 1,2895 dolaru <EUR=>. V předchozí seanci klesla jednotná měna až na měsíční dno 1,2732 dolaru.

Dealeři budou také sledovat index ekonomického sentimentu od německého institutu ZEW, jež bude zveřejněn v 11:00. Za uplynulý měsíc vycházely v Německu silné údaje, nicméně ekonomové budou v číslech hledat signál, zda přetrvá hybná síla i přes dopad tvrdých rozpočtových škrtů ve druhém pololetí.

Vůči japonské měně se euro zotavovalo o 0,4 procenta na 109,94 jenu <EURJPY=> poté, co během dne spadlo až na 109,07 jenu.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK