VERZE 2-Důvěra německých investorů padá, čeká se zpomalení

17.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Index očekávání ZEW v srpnu klesá mnohem víc, než se...

...čekalo

* Hodnocení současných podmínek roste nejvíce v historii

* Růst HDP podle analytiků zpomalí, za celý rok 2010 může stále dosáhnout 3 pct

(přidává souvislosti, komentáře analytika, ekonoma ZEW)

Důvěra německých analytiků a investorů v srpnu klesla nečekaně prudce na nejnižší úroveň od dubna 2009 v obavách, že největší evropskou ekonomiku zasáhne zpomalení globálního růstu, ukázal v úterý ostře sledovaný průzkum.

Mannheimský ekonomický institut ZEW, jenž od 26.července do 16.srpna oslovil 284 investorů a analytiků, uvedl, že index ekonomického sentimentu se snížil na 14,0 bodu z červencových 21,2 bodu. Jde o čtvrtý pokles ukazatele v řadě.

Analytici oslovení Reuters v průměru očekávali jen nepatrné snížení ukazatele na 21,0 bodu. <ECONDE>

"Člověk by neměl přikládat poklesu očekávání přehnaný význam, je třeba to chápat v kontextu silného druhého čtvrtletí. To jaro bylo výjimečné," řekl ekonom Peter Meister z BHF Bank.

Údaje z minulého pátku ukázaly, že německá ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 2,2 procenta, což představuje nejsilnější mezikvartální růst od znovusjednocení země. [ID:nSCH331658]

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Graf pro srovnání vývoje německého HDP a ZEW na:

http://r.reuters.com/xux45n

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

"Je jen přirozené, že ekonomika nemůže takhle pokračovat - a to říká i ZEW. Zotavení nebude pokračovat tímto tempem, začne být trochu poklidnější," řekl Meister.

Institut uvedl, že pokles indexu očekávání naznačuje, že silný růst z druhého čtvrtletí se pravděpodobně nebude opakovat. Značné riziko pro německý růst představuje slabé oživení v zahraničí včetně Spojených států, dodal ZEW.

Dílčí index hodnocení současných podmínek však vyskočil na 44,3 bodu z červencových 14,6 bodu, a překonal tak odhady všech 20 analytiků oslovených Reuters. Tento nárůst byl největší v historii ukazatele, dodal ZEW.

Ekonom institutu Peter Westerheide řekl, že i kdyby německá ekonomika po zbytek roku stagnovala, stále by ve srovnání s loňským rokem dosáhla celoročního růstu o 3 procenta.

Průzkum ZEW se sleduje také jako předzvěst klíčového indexu podnikatelského klimatu Ifo, jehož hodnota za tento měsíc bude oznámena 25.srpna. ************************************************************

Blog o vyhlídkách německého exportu najdete na:

http://blogs.reuters.com/macroscope/ ***********************************************************

[MANNHEIM/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK