Evropské akcie rostou, sílí důlní společnosti, Aegon

17.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEvropské akcie v úterý posilovaly díky důlním společnostem, jež těžily z vyšších cen kovů kvůli slabšímu dolaru, a díky pojišťovně Aegon ...

...<AEGN.AS>, jež oznámila, že splatí obdrženou státní pomoc.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 13:25 rostl o 0,65 procenta na 1052,22 bodu.

Hlavní evropský index od pádu na historické dno v březnu 2009 do konce roku vyskočil o 62 procent. Tento růst se nicméně zadrhl, přičemž letos index přidal pouhých 0,1 procenta, zčásti kvůli obavám o sílu oživení.

Rostly důlní společnosti včetně firem Antofagasta <ANTO.L>, Eurasian Natural Resources <ENRC.L>, Lonmin <LMI.L> a Xstrata <XTA.L>, jež přidávaly 2,8 až 3,7 procenta.

Analytici nicméně poukázali na nízké objemy obchodování a uvedli, že trh nadále postrádá jasný směr.

"Nečekáme, že by se trhy výrazněji pohnuly tím, či oním směrem," řekl Graham Secker, stratég evropských akcií z Morgan Stanley.

"Nacházíme se ve vyčkávacím režimu, dokud nepřijdou výraznější ekonomické údaje."

Výrobce piva Carlsberg <CARLb.CO> rostl o 1,7 procenta poté, co oznámil nárůst provozního zisku za druhý kvartál nad odhady trhu a zvedl výhled pro letošní rok díky silnějšímu ruskému trhu a příznivějšímu směnnému kurzu rublu.

Pojišťovna Aegon <AEGN.AS> posilovala o 5,0 procenta poté, co uvedla, že splatí státní pomoc ve výši 500 milionů eur, s tím, že ponechala otevřenou možnost emise akcií s cílem splatit zbývajících 1,5 miliardy eur.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK