Wall St sílí dík zisku Wal-Martu, nabídce na Potash

18.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy v úterý vzrostly poté, co výsledky společností Wal-Mart a Home Depot a nabídka na převzetí v zemědělském sektoru za 39 miliard...

...dolarů podpořila důvěru trhu ve vyhlídky firem.

Oba maloobchodní řetězce vykázaly čtvrtletní zisk nad odhady trhu, a podpořily tak index blue chips Dow Jones. Akcie Wal-Martu <WMT.N> vzrostly o 1,9 procenta, zatímco Home Depot <HD.N> vyskočil o 4,8 procenta. [ID:nDOL741373] [ID:nSCH739388]

"Měli jsme tu tahanici mezi slabými ekonomickými údaji a silnými výsledky firem. Dnes to konečně vyhrály ty výsledky," řekl John Praveen, hlavní investiční stratég ze společnosti Prudential International Investments Advisers.

Ekonomické údaje v úterý vycházely smíšené. Průmyslová výroba a velkoobchodní ceny vzrostly, a zmírnily tak obavy z deflace, avšak zpráva z trhu s bydlením ukázala, že tento sektor zůstává slabý. Většina ekonomických dat v posledních týdnech vykreslovala zpomalení hospodářského růstu a odrazovala investory od akcií.

Sektor materiálů v úterý hravě předčil výkon širšího trhu poté, co britsko-australská důlní skupina BHP Billiton <BHP.AX><BLT.L> podala nevyžádanou nabídku na převzetí společnosti Potash Corp of Saskatchewan <POT.TO><POT.N> za 39 miliard dolarů. Největší světový výrobce průmyslových hnojiv tuto nabídku obratem odmítl jako neadekvátní. [ID:nSCH753662]

Akcie firmy Potash obchodované na newyorské burze vyskočily o 27,7 procenta na 143,17 dolaru, zatímco BNP nabízí 130 dolarů za akcii. Index materiálů <.GSPM> posílil o 2,3 procenta.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> vzrostl o 1,01 procenta na 10.405,85 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 1,22 procenta na 1092,54 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 1,26 procenta na 2209,44 bodu.

Výsledky Wal-Martu a ostatních firem v maloobchodním sektoru prakticky značí konec této výsledkové sezony. Čtvrtletní čísla vykázalo již 93 procent firem vedených v bázi indexu S&P 500, jejichž zisky v průměru vzrostly o 38 procent. Očekávání trhu podle údajů Thomson Reuters překonalo 75 procent z nich.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK