BHP oslovuje akcionáře Potash v nabídce za 39 mld USD

18.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


BHP Billiton <BHP.AX><BLT.L> ve středu podala nepřátelskou nabídku na převzetí kanadského výrobce umělých hnojiv Potash <POT...

...TO> za 39 miliard dolarů poté, co jeho představenstvo tuto dosud nejvyšší letošní nabídku na poli světových fúzí a akvizic odmítlo.

BHP, největší důlní společnost na světě, ve středu uvedla, že se obrací přímo na akcionáře a obchází představenstvo firmy Potash, které v úterý její nabídku ve výši 130 dolarů za akcii označilo za "hrubě neadekvátní". [ID:nSCH753662]

Britsko-australská důlní skupina, jež podle odhadů disponuje hotovostí v objemu 11 miliard dolarů, se v současnosti snaží těžit z oživení v odvětví umělých hnojiv po jeho propadu během globální ekonomické krize.

"Pevně věříme, že akcionáři Potash Corp shledají jistotu hotovostní nabídky s prémií 32 procent vůči 30dennímu obchodnímu průměru za velmi atraktivní, a proto jsme se rozhodli učinit tuto nabídku přímo jim," uvedl předseda představenstva BHP Jac Nasser.

BHP očekává, že ji transakce vyjde celkem na 43 miliard dolarů včetně opcí a penzijních závazků.

Akcie BHP v Sydney v očekávání nepřátelské nabídky ve středu klesly o 4,4 procenta na měsíční minimum, zatímco cena pojištění jejího dluhu <BHP5YUSAR=MG> vzrostla v obavách, že bude nucena zvednout nabízenou cenu, aby si získala souhlas akcionářů.

Akcie společnosti Potash v New Yorku v úterý vyskočily o 28 procent na 143,17 dolaru, zhruba 10 procent nad nabízenou cenu, stále se však obchodují hluboko pod historickým maximem 241 dolarů z roku 2008.

"Každý říká, že budou muset zaplatit víc," řekl Tom Elliott, výkonný ředitel ze zajišťovacího fondu MM&E Capital v Melbourne.

Nejmenovaný fond manažer z japonské instituce, jež drží akcie obou firem, řekl, že nabídka těsně nad současnou cenou akcií Potash by se setkala s úspěchem.

"Podíváme-li se do minulosti, přiměřených by bylo 146 dolarů. Mám pocit, že jakákoli nabídka nad touto úrovní by si jen těžko získala souhlas akcionářů BHP," uvedl manažer pod podmínkou zachování anonymity. <^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Další zprávy o nabídce BHP na Potash: [ID:nN22340110]

Komentář Reuters k nabídce BHP na Potash: [ID:nN17206728]

Reuters Insider: http://link.reuters.com/mar55n

Přední světoví výrobci potaše: http://link.reuters.com/sus55n

Srovnávací data Starmine: http://r.reuters.com/tem65n ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

(Reportér: Sonali Paul; Přeložil: Jan Schmidt)

[MELBOURNE/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK