Jen roste díky zájmu japonských investorů, vývozců

18.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Jen ve středu posiloval, když dealeři poukazovali na nákupy ze strany japonských investorů a vývozců, zatímco kanadský dolar si držel zisky, jež...

...si připsal po zprávě o vysoké nabídce skupiny BHP Billiton <BHP.AX> na převzetí kanadské společnosti Potash <POT.TO>.

Jen při počátečním obchodování v Asii vůči dolaru a euru oslaboval, a zůstával tak po ústupu z předchozího dne pod tlakem poté, co posílily americké a evropské akcie a stouply výnosy dluhopisů Spojených států.

Japonskou měnu nicméně později podpořily nákupy japonských investorů a vývozců.

Dolar v 10:10 ztrácel vůči jenu 0,1 procenta na 85,50 <JPY=>, a oslaboval tak směrem k 15letému dnu 84,72 jenu, na něž se propadl minulý týden.

"Trend kursu dolaru k jenu zůstává sestupný," řekl Jun Kato, hlavní manažer investičního oddělení ze Shinkin Asset Management.

"Na trhu se spekuluje, že nad úrovní 86,50 jenu čeká velké množství dolarových nabídek. Vzhledem k tomu se hráči na trhu musí domnívat, že hnát se za dolarem nad 86,00 jenu je ztráta času."

Euro klesalo o 0,2 procenta na 109,89 jenu <EURJPY=>, a odevzdávalo tak většinu zisků z předchozího dne, přičemž se znovu přibližovalo téměř sedmitýdennímu minimu 109,07 jenu, na něž spadlo začátkem tohoto týdne.

Evropská měna ztrácela tako 0,2 procenta k dolaru na 1,2855 <EUR=>.

Kanadský dolar v úterý vyskočil vzhůru poté, co firma BHP Billiton <BLT.L> <BHP.AX> podala nevyžádanou nabídku na převzetí kanadské společnosti Potash za 38,6 miliardy dolarů. [ID:nSCH753662]

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK