Pražská burza o půl procenta oslabila

18.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes stejně jako okolní trhy oslabila, evropské trhy podle analytiků a makléřů korigovaly zisky, které akumulovaly předchozí den odpoledne. Index PX v 10:30 ztrácel 0,60 procenta na 1189,5 bodu, vyplývá z výsledků burzy.

"I když index PX začal obchodování nad úterní závěrečnou hodnotou, nechal se poté strhnout výprodeji na titulech ve střední Evropě a po třech dnech poprvé oslabuje," uvedl makléř Patria Direct Tomáš Kálal.

Většina objemů se dnes soustředila na telekomunikační titul Telefónica O2, kde převládly výprodeje a akcie poklesly z ranních 437 korun až k 429 korunám před polednem. "Akcie Telefóniky jsou nejníže téměř za měsíc a odepisují 1,5 procenta," uvedl Kálal.

Druhá v objemech byla dopoledne energetická společnost ČEZ, i tam však převládají prodejci. Titul klesá o procento na 858,50 Kč.

Mírně klesají i obě banky, Komerční banka o 0,40 procenta na 4094 korun a Erste Bank o čtvrt procenta na 755 korun.

Jedinými ziskovými tituly na pražské burze byly dopoledne technologická KIT Digital, textilka Pegas Nonwovens a pojišťovací skupina VIG. Z nich si nejlépe vedla KIT Digital, podle Kálala investoři ještě reagují na růst tržeb společnosti a po úterním růstu titulu na americkém trhu se v systému SPADu v Praze obchoduje na 181,50 Kč se ziskem necelých dvou procent.

Na programu dnes nejsou žádné významnější kurzotvorné zprávy, které by mohly dát trhu směr, a tak by burza měla i nadále následovat trend na hlavních evropských trzích, naznačil další dnešní vývoj Ronald Schubert z Patria Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK