V temelínském reaktoru nahradilo americké palivo ruské

18.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 18. srpna (ČTK) - V jaderné elektrárně Temelín dnes večer dokončí výměnu paliva v reaktoru prvního výrobního bloku. Do bazénu vyhořelého paliva tentokrát putovalo všech 163 použitých palivových souborů americké společnosti Westinghouse. V reaktoru je nahradilo palivo ruského výrobce TVEL. Ten se stal na základě výsledků výběrového řízení v roce 2006 dodavatelem paliva pro Temelín na následujících deset let. Do reaktoru druhého bloku bude palivo TVEL zavezeno příští rok při jarní odstávce, řekl ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták.

"Zavážení paliva TVEL probíhá od soboty. K dnešnímu ránu bylo zavezeno 148 palivových souborů z celkového počtu 163. Zavážení paliva probíhá nepřetržitě i v noci. Máme čtyři směny, které se střídají při obsluze zavážecího stroje," popsal Sviták. Vyvezení použitého paliva z aktivní zóny reaktoru trvá pět dní a přibližně stejná doba je potřebná pro zavezení čerstvého paliva.

Vyměněno bylo všech 163 palivových kazet, přičemž běžně se při plánovaných odstávkách vyměňuje zhruba čtvrtina z nich. Každý soubor se skládá z 312 palivových proutků tenčích než prst o délce zhruba tři metry. Celá vsázka paliva váží 92 tun.

Elektrárna se na změnu paliva připravovala několik let. "Úpravy se příliš nedotkly vlastního zařízení pro manipulace s palivovými soubory. Konstrukce nových palivových souborů je totiž podobná americkému palivu," vysvětlil mluvčí. Mimo jiné byly upraveny provozní předpisy a proškolen personál. Důležitým krokem pro použití nového paliva bylo také získání povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Před zavřením reaktoru bude následovat kontrola správnosti zavezení aktivní zóny za účasti inspektorů Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. K další kontrole paliva před zahájením provozu bloku dojde v závěru odstávky při fyzikálních a energetických testech. "Na různých výkonových hladinách reaktoru budeme sledovat a vyhodnocovat chování paliva v aktivní zóně reaktoru. Jedná se o běžný postup v závěru každé odstávky spojené s výměnou paliva. Tentokrát však budou testy probíhat za účasti specialistů firmy TVEL," uvedl Sviták.

Odstávka na prvním výrobního bloku začala 16. července. Výměnou paliva nekončí. Vedle řady kontrolních a revizních činností bude převezen první kontejner s 19 použitými palivovými soubory z bazénu vedle reaktoru do skladu použitého paliva. Pokračují revizní a kontrolní práce na turbíně a dalších systémech elektrárny. Celkem se během odstávky provádí přibližně 8000 dílčích činností, na jejichž zajištění se podílí 600 pracovníků ČEZ a asi 1000 pracovníků z 50 dodavatelských firem. K rozvodné síti bude první blok připojen zhruba v polovině září.

Od druhé poloviny září by měly v Temelíně pracovat oba bloky na plný výkon. První blok byl spuštěn 11. října 2000 a 21. prosince vyrobil první elektřinu. Po necelých deseti letech provozu, letos v červenci, elektrárna dodala do sítě 100 miliard kWh elektřiny.

Na druhých vyrobených 100 miliard kWh nebude Temelín podle ředitele Miloše Štěpanovského čekat dalších deset let, ale zvládne to za necelých sedm let. "I k tomu nám pomůže projekt Bezpečně 15tera, který jsme rozjeli v roce 2007. Jeho postupným plněním se nám daří zkracovat odstávky, snižovat množství výpadků výroby, a tím zvyšovat výkonnost současných dvou bloků Temelína," uvedl. Elektrárna by měla ročně vyrobit 15 miliard kWh. Po případné dostavbě dalších dvou bloků a jejich uvedení do provozu po roce 2020 by se objem zdvojnásobil.

Elektrárna má zatím dva bloky a s 2000 megawatty má největší instalovaný výkon v ČR. Do sítě ale zatím dodává méně než druhá tuzemská Jaderná elektrárna Dukovany, a to kvůli delším odstávkám.

Ruský TVEL je jedním z předních výrobců a dodavatelů jaderného paliva na světě. Dodává ho do 76 jaderných reaktorů v 16 zemích Evropy a Asie, mimo jiné i do české jaderné elektrárny Dukovany.

Jaroslava Mikešová jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK