BHP změnil nabídku na výrobce hnojiv Potash na nepřátelskou

18.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 18. srpna (ČTK) - Nadnárodní těžařský gigant BHP Billiton změnil svou nabídku na převzetí největšího světového výrobce hnojiv Potash za zhruba 38,5 miliardy amerických dolarů (740 miliard Kč) na nepřátelskou poté, co vedení firmy jeho návrh odmítlo. Informovala o tom dnes agentura AP. BHP se tak nyní s návrhem obrací přímo na akcionáře kanadské společnosti a už jej nebude konzultovat s jejím vedením.

BHP nadále nabízí za každou akcii společnosti Potash 130 dolarů. Vedení kanadského podniku v úterý uvedlo, že tento návrh Potash výrazně podhodnocuje. Akcie firmy Potash obchodované v USA v úterý posílily o 27,7 procenta na více než 143 dolarů.

Společnost Potash minulý měsíc oznámila, že její čistý zisk se ve druhém čtvrtletí více než zdvojnásobil na 472 milionu dolarů. Tržby stouply o více než dvě třetiny na 1,44 miliardy dolarů.

"Odvětví hnojiv se dostává ze současného globálního ekonomického útlumu a my cítíme, že akcionáři společnosti Potash by měli těžit ze současné i potenciální hodnoty podniku," uvedla tento týden kanadská firma. "Světová poptávka po potravinách se stále zvyšuje, což vytváří atraktivní prostředí pro celé odvětví hnojiv," dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK