Česko prodává dluhopisy s rekordně nízkým výnosem

18.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Investoři ve středeční aukci poptávali více než dvojnásobek 15letých dluhopisů, než byl nabízený objem, a srazili tak výnos na historické minimum...

...

Zájem o financování českého dluhu odráží důvěru investorů v plány nové pravicové vlády na fiskální konsolidaci, jež se odrazily i ve zlepšeném výhledu ratingových agentur a pomohly českým dluhopisům k největšímu růstu ze všech trhů v regionu.

Investoři očekávají, že stát bude v budoucnu vydávat méně dluhopisů s delší splatností, když ministr financí Miroslav Kalousek naznačil vyšší důraz na kratší obligace, aby ušetřil na splátkách úroků.

Trh rovněž očekává, že si stát ve druhém pololetí vypomůže emisemi na zahraničním trhu, a to nejspíš eurovém.

V prvním, konkurenčním kole prodalo Ministerstvo financí dluhopisy s kuponem 5,7 procenta <CZ1002547=> za 7,112 miliardy korun. Poptávka činila 16,8 miliardy korun, zatímco původně nabízený objem byl 6,8 miliardy.

Průměrný výnos tak klesl na 3,867 procenta ze 4,582 procenta při minulé, červnové aukci.

Resort financí nabízí další dluhopisy za 1,2 miliardy korun ve druhém, nekonkurenčním kole ve středu odpoledne.

"Jsou tam dva faktory, jež stlačily trh níž: Kalouskovy plány na zkrácení splatnosti dluhopisů a trh zřejmě očekává emisi euroobligací ve větším objemu," řekl nejmenovaný pražský dealer.

Kalousek v úterý zopakoval, že Ministerstvo financí ve druhém pololetí plánuje obligace denominované v euru, neboť na domácím trhu nedokáže pokrýt narůstající potřeby dluhového financování kvůli vysokému rozpočtovému deficitu. Ministerstvo financí zveřejní emisní kalendář na poslední kvartál 1.září. [ID:nWLA0993]

Výnosy referenčních dluhopisů splatných v roce 2024 na sekundárním trhu klesly od poslední aukce o více než 60 bazických bodů a ve středu odpoledne se obligace obchodovaly s výnosem 3,957/829 procenta, proti úterý vyšším o 4 bazické body.

Úroková prémie proti německým státním obligacím <DE113492=>, jejichž výnos rovněž dosáhl rekordního minima, se zúžila na 134 bazických bodů z červnových 164 bodů.

(Reportérka: Jana Mlčochová; Autor: Jan Korselt; Editoval: Jan Schmidt)

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

Jan Korselt  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK