Vláda chce posílit obce při regulaci automatů, chystá novelu

18.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. srpna (ČTK) - Vláda chce posílit pravomoci obcí při regulaci hracích automatů, především takzvaných videoterminálů. Pověřila dnes proto ministra financí Miroslava Kalouska, aby do konce srpna předložil příslušnou novelu zákona o loteriích. K podobné novele, kterou předložilo hlavní město Praha, zaujala dnes vláda neutrální stanovisko, uvedl na tiskové konferenci premiér Petr Nečas.

Samotný záměr hlavního města hodnotí vláda podle Nečase kladně, návrh má ale řadu legislativně-technických nedostatků. Ministerstvo financí už navíc pracuje na vlastní, dokonalejší novele, vysvětlil Nečas neutrální stanovisko vlády.

V současnosti mohou samosprávy regulovat pouze výherní automaty, o takzvaných videoloterijních terminálech (VLT) rozhoduje ministerstvo financí. Právě to Praze vadí. "Chceme jedinou věc - dostat všechny přístroje na roveň," řekl už dříve ČTK náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS). Mezi přístroji jsou podle něj pouze technické rozdíly.

Podle "pražské novely" by provozovatelé museli zajistit, aby nemohli hrát lidé mladší 18 let. Byl by omezen počet terminálů umístěných mimo kasina a herny a povolení pro videoloterijní terminál by platilo nejdéle rok. Obce by mohly stanovit vyhláškou místa, kde je možné terminály provozovat, a kde je to naopak zakázáno.

Zákon, který by povolil obcím omezovat počet VLT, schválili po dlouhých debatách v uplynulých měsících poslanci i senátoři. Vetoval ho ale prezident Václav Klaus, kterému vadily chyby v zákoně. Zákon tedy nezačal platit.

sin dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK