Zdroje: EPH podal nabídku na energetickou divizi německé Evonik

18.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 18. srpna (ČTK) - Energetický a průmyslový holding (EPH) je jedním z nejméně tří subjektů, které podaly nabídku na koupi energetické divize německé skupiny Evonik. Agentuře Reuters to dnes sdělily tři nejmenované informované zdroje. Česká společnost, která nyní usiluje také o koupi energetických aktiv v Polsku, se podle zdrojů zajímá o většinu akcií divize, která se dříve nazývala Steag.

Vedle EPH podala údajně nabídku na bývalý Steag skupina osmi německých lokálních energetik a německá firma Remondis, která se zabývá nakládáním s odpady. Celý proces je stále důvěrný a informovaní lidé o něm nesmí mluvit na veřejnosti. Údajní zájemci z Německa zprávu komentovat odmítli. ČEZ minulý týden uvedl, že nabídku na bývalý Steag nepodá.

Evonik podle jednoho ze zdrojů hodlá přijmout jen ty nabídky, které podnikatelskou hodnotu firmy, to znamená souhrn hodnoty akcií a dluhu, ocení na více než tři miliardy eur (zhruba 74 miliard Kč). Evonik si vyžádal nabídky na koupi menšinových podílů, EPH a německé energetiky by však podle zdrojů měly zájem i o většinu akcií divize.

EPH se nyní účastní tendru na koupi státního podílu ve čtvrté největší energetické společnosti v Polsku Energa. Podle informací tisku má zájem také o privatizaci 51 procent třetí největší polské energetiky Enea. EPH se v Polsku chystá koupit také černouhelný důl Silesia ležící jen několik desítek kilometrů od českých hranic.

Vlastníky EPH jsou finanční skupina J&T se 40procentním podílem, investiční skupina PPF spolu s Generali také se 40 procenty a manažer Daniel Křetínský s pětinovým podílem. Firma byla založena loni v srpnu, v loňském roce hospodařila s čistým ziskem 522 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK