Cena ropy kvůli rekordně vysokým zásobám klesla až pod 74 dolarů

18.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. srpna (ČTK) - Cena americké ropy se dnes propadla až na šestitýdenní minimum pod 74 dolarů za barel. Ropný trh reagoval na pokračující nepříznivý vývoj zásob u největšího světového spotřebitele. Zásoby ropy a ropných produktů v USA vystoupily minulý týden na rekordní maximum.

Cena americké lehké ropy WTI po vládní zprávě o vývoji zásob klesla o jeden a půl dolaru na 74,26 dolaru za barel a předtím sestoupila až na 73,83 USD, nejníže od 7. července. Severomořská ropa Brent oslabila o dolar a čtvrt na 75,20 dolaru.

Dnešní údaje vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) nepotvrdily úterní odvětvová čísla o prudkém růstu zásob ropy a ropných produktů. Ukázaly však, že souhrnné zásoby ropy a ropných produktů minulý týden vzrostly na rekordní maximum 1,130 miliardy barelů a překonaly předešlý rekord 1,127 miliardy barelů ze září 1990.

Podle EIA se zásoby ropy minulý týden snížily o 818.000 barelů, o něco méně, než se čekalo. Mírně klesly i zásoby benzinu. Soukromý ropný institut API naproti tomu v úterý odhadl u ropy vzestup zásob o 5,9 milionu barelů a růst zásob benzinu a destilátů o zhruba dva miliony barelů.

"Údaje EIA jsou pro ceny ropy lepší než úterní odhady API, celkový obraz však mluví o velmi vysokých zásobách. Vypadá to, že na konci roku budou zásoby ve všech kategoriích nad svými pětiletými průměry," řekl agentuře Reuters analytik Phil Flynn z chicagské firmy PFGBest Research.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 17:03 SELČ:

burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 75,20 76,45 New York - Nymex WTI září 74,26 75,77

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK