EPH se uchází o německou elektrárenskou část Evoniku -zdroje (OPAK.)

19.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Energetický a průmyslový holding (EPH), který spoluvlastní finanční skupiny PPF a J&T, podal nabídku na koupi elektrárenské divize německé...

...firmy Evonik, řekly agentuře Reuters tři nejmenované zdroje.

Nabídku na koupi divize, jež je pátým největším výrobcem elektřiny v Německu, dále podala skupina osmi německých městských podniků veřejných služeb a také společnost zabývající se zpracováním odpadu Remondis, uvedly zdroje.

"Evonik dal jasně najevo, že přijímá pouze nabídky, jež oceňují elektrárenskou divizi na více než 3 miliardy eur," uvedl jeden ze zdrojů.

Evonik čeká na nabídky na minoritní podíl v divizi výroby elektřiny, nicméně EPH a městské podniky veřejných služeb mají zájem i o získání majority, uvedly dva zdroje.

Prodej většinového podílu obvykle přináší vyšší prodejní cenu, neboť kupec získává kontrolu nad podnikáním, zatímco minoritní podíl ponechává kupce v područí majoritního vlastníka.

Mluvčí městských podniků veřejných služeb, skupiny Evonik i firmy Remondis se k věci odmítli vyjádřit, zatímco mluvčí EPH nebyl bezprostředně k zastižení.

O koupi elektrárenské divize Evoniku, jež dříve nesla název Steag, se původně zajímal také ČEZ <CEZPsp.PR>. Ten však již dříve oznámil, že nabídku nepodá.

(Reportér: Peter Dinkloh; Přeložil: Tomáš Doležel)

[FRANKFURT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK