Poptávka v německých, portugalských aukcích vysoká (OPAK.)

19.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN/Cena financování německého dluhu ve středu při prodeji 10letých obligací za 5 miliard eur klesla na historické minimum, zatímco...

...Portugalsko zmírnilo obavy o své financování, když prodalo více krátkodobých dluhopisů, než původně plánovalo.

Po úspěšných výsledcích úterních prodejů v Irsku a Španělsku tyto aukce ukazují, že trvá solidní poptávka po dluhopisech v eurozóně, zatímco globální ekonomický výhled se zhoršuje, a investoři jsou ochotni nakupovat dluh rizikovějších emitentů za mnohem nižší ceny než dříve v letošním roce.

Výnos portugalských tříměsíčních pokladničních poukázek klesl téměř na polovinu proti minulé, červnové aukci, kdy se dlužníci na periferii eurozóny ještě vzpamatovávali z výprodejů podnícených obavami, že by mohli následovat Řecko do krize státních dluhů.

"Zdá se, že je stále slušná a dostatečná poptávka ze strany investorů, kteří jsou ochotni nakupovat při těchto cenách, a celkově vzato se schopnosti financování zemí na periferii zdají být nedotčené," řekl Michael Leister, stratég z WestLB.

Průměrný výnos nového 10letého německého dluhopisu klesl na rekordní dno 2,37 procenta <DE0001135416=R> ve srovnání s 2,56 procenta v předchozí, červencové aukci.

Portugalsko prodalo 3měsíční pokladniční poukázky v hodnotě o 175 milionů eur vyšší, než plánovalo, při průměrném výnosu 0,994 procenta proti červnovým 1,861 procenta. Výnos 12měsíčních pokladničních poukázek se proti tendru pořádanému přede dvěma týdny nepatrně zvýšil na 2,727 procenta.

"Je opravdu úžasné, že se výnos z tříměsíčního papíru snížil téměř na polovinu, to určitě převažuje nad negativní stránkou růstu 12měsíčního výnosu, který stejně není nijak znepokojující vzhledem k volatilitě trhu v posledních dvou týdnech," řekl David Schnautz, dluhopisový stratég z Commerzbank v Londýně.

Výnos referenčního 10letého dluhopisu <DE1OYT=TWEB> se po aukci dotkl historického minima 2,31 procenta, zatímco úroková prémie portugalských obligací vůči německým <PT10YT=TWEB> <DE10YT=TWEB> klesla na 282 bazických bodů.

Podrobné údaje o aukcích na: [ID:nTAR001741] [ID:nLDE67H0VO]

(Reportéři: Ian Chua, Andrei Khalip; Přeložil: Jan Schmidt)

[LISABON/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK