Japonské akcie díky zpětným nákupům posílily o 1,3 pct

19.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. srpna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes navázal na středeční oživení ze série propadů a jeho hlavní index získal více než jedno procento. Investoři kupovali akcie zlevněné předešlým poklesem, chovají však i nadále značné obavy ze silného kurzu jenu, který podkopává zisky vývozců i celou japonskou ekonomiku.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,3 procenta na 9362,68 bodu. V úterý index skončil na nejnižší hodnotě od 27. listopadu a ve středu oživil o 0,9 procenta.

Růst dnes opět plynul ze zpětných nákupů zlevněných akcií a z likvidací pozic sázejících na pokles cen, omezoval ho však silný kurz jenu. Trh nyní čeká na pondělní schůzku japonského premiéra Naoto Kana a guvernéra centrální banky Masaakiho Širakawy, která by se měla zaměřit na možnosti zastavení růstu jenu.

Na asijském devizovém trhu dolar vůči jenu oživil, později však většinu zisků ztratil. Japonskou měnu dočasně oslabily pověsti, podle nichž japonská centrální banka na dnešek naplánovala mimořádné zasedání, nic takového se však neodehrálo. Podle médií však banka vzhledem k prudkému oslabení ekonomiky a příliš silnému jenu uvažuje o dalším zmírnění měnové politiky.

Dolar k jenu proti středečnímu závěru posílil o 0,2 procenta na 85,65 JPY a předtím vystoupil až na 85,81 JPY. Minulý týden jen k dolaru stoupl na 15leté maximum 84,72 JPY. Euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,2810 USD a k jenu zůstalo bez větší změny na 109,80 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK