General Motors podává žádost o IPO; trh je opatrný

19.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK/Americká automobilka General Motors [GM.UL] učinila důležitý krok ke splacení kontroverzní pomoci z peněz daňových poplatníků a...

...vyhlásila plán veřejné nabídky akcií, který současně představuje kritický politický test pro Obamovu administrativu.

Společnost ve středu večer uvedla, že plánuje primární veřejnou nabídku akcií (IPO) v duální kotaci na burzách v New Yorku a Torontu. Činí tak v době, kdy je globální trh s automobily stále slabý a náchylný k dalšímu útlumu.

Obamova administrativa chce prezentovat záchranu GM za 50 miliard dolarů jako finanční úspěch ve světle veřejné skepse a politické opozice. Analytici však zůstávají obezřetní.

Nabídka akcií GM by se s možným výnosem až 20 miliard mohla stát největší IPO ve Spojených státech od vstupu firmy Visa <V.N> na burzu v březnu 2008 za 19,7 miliardy dolarů.

Analytici ovšem upozorňují, že objem IPO bude záviset na dosud neprověřené poptávce investorů po restrukturalizované automobilce, jež zatím vykázala jen dva ziskové kvartály v řadě. GM minulý týden ohlásila za druhý kvartál čistý zisk 1,3 miliardy dolarů, nejvyšší za šest let. [ID:nSCH253381]

Žádost GM o primární veřejnou nabídku akcií podaná u americké komise pro cenné papíry neuvádí, kolik akcií bude prodáno, ani neudává očekávaný cenový rozsah tohoto IPO. <^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Další zprávy o IPO General Motors: [ID:nN11242039]

Komentář Reuters: [ID:nN18204173]

Komentáře analytiků: [ID:nN1615887]

Graf největších IPO: http://link.reuters.com/vex84n

Rozhovor Reuters Insider: http://link.reuters.com/kew75n ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

"Očekáváme, že druhé pololetí bude potenciálně slabší než první pololetí," řekl Dennis Virag, prezident Automotive Consulting Group. "To by mohlo prodeji akcií určitě uškodit."

"Nemyslím, že je dobrá doba pro vstup na burzu. Je to spíše politický než praktický krok."

Akcie GM by se podle zdrojů angažovaných v procesu IPO měly vrátit na burzu někdy mezi koncem října a dnem Díkůvzdání, který připadá na 25.listopad. Pokud by se IPO uskutečnilo koncem října, znamenalo by to, že by se s akciemi začalo obchodovat těsně před listopadovými volbami do Kongresu.

Představitelé vlády i vedení GM jakoukoli spojitost s volbami opakovaně odmítají.

Někdejší blue chip se 102letou historií se na burzu zřejmě vrátí pod symbolem "GM", jejž nesl i před řízeným bankrotem.

Podle odstupujícího generálního ředitele Eda Whitacrea, jenž odchází na začátku září [ID:nDOL327339], je pro rozjezd automobilky na vyšší otáčky třeba, aby se zbavila státního vlastnictví a hanlivé nálepky "Government Motors".

Brad Coulter, specialista na restrukturalizace z firmy O'Keefe & Associates, však říká: "Já si prostě myslím, že riziko neúspěšného IPO je větší než riziko, že vám říkají Government Motors."

(Autoři: Clare Baldwin, David Bailey; Přeložil: Jan Schmidt)

[DETROIT/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK