EK: Řecko dostane další část finanční pomoci, navzdory Slovensku

19.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. srpna (zpravodaj ČTK) - Země eurozóny uvolní další část finanční pomoci pro silně zadlužené Řecko. Devět miliard eur (zhruba 225 miliard korun) by Řekové měli získat v září a nic na tom nezmění ani nedávný slovenský nesouhlas s finanční pomocí. Novináře o tom dnes informovala Evropská komise.

"Komise se domnívá, že vesměs pozitivní hodnocení podmínek uvalených na Řecko otevírá cestu pro další část půjček," uvedla komise v tiskovém prohlášení. Z devíti miliard eur členské státy EU platící evropskou jednotnou měnou přispějí 6,5 miliardami a dalších 2,5 miliardy Řecku půjčí Mezinárodní měnový fond (MMF).

Slovensko se na celkové finanční pomoci, která může dosáhnout až 110 miliard eur (2,75 bilionu korun), mělo podílet zhruba 800 miliony eur (asi 20 miliardami korun). Eurozóna první část půjčky poskytla v květnu, ale tehdy se jí Slováci nijak neúčastnili. Jejich odmítavý názor se nicméně v unii nesetkal s pochopením, kritizovala jej nejen Evropská komise, ale například i německá kancléřka Angela Merkelová.

S poskytnutím druhé části půjčky, tedy devíti miliard eur, musí ještě 7. září vyslovit souhlas ministři financí eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK