Damino zavře kvůli povodním tkalcovnu, 50 lidem hrozí propuštění

19.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frýdlant (Liberecko) 19. srpna (ČTK) - Frýdlantská textilka Damino zavře kvůli škodám způsobeným nedávnou povodní tkalcovnu. V ní pracuje asi 50 lidí, což je přibližně třetina všech zaměstnanců firmy. Dostanou šanci přejít do konfekce, pokud ji nevyužijí, budou propuštěni. ČTK to dnes řekl jednatel firmy Viktor Víšek. Na Frýdlantsku bylo na konci července bez práce 1531 lidí a míra nezaměstnanosti dosáhla 15,2 procenta.

Damino spadá do koncernu Daun, právě jeho vedení o uzavření části frýdlantské textilky rozhodlo. "Byl tu zástupce z vedení firmy, který zhodnotil rozsah škod a případné náklady, které by byly nutné pro obnovení výroby. Poté bylo rozhodnuto o uzavření tkalcovny," řekl Víšek. Hala byla při povodni zaplavena do výše jednoho metru, poškozeno bylo veškeré zařízení.

Ve tklacovně bylo zaměstnáno 50 lidí. Ti teď mohou přejít do oddělení konfekce, pokud tuto možnost nevyužijí, dostanou výpověď. "Čas na rozhodnutí mají do středy, takže nevím, kolik se jich rozhodne pro setrvání ve firmě," podotkl Víšek. Pakliže se lidé rozhodnou skončit, mohou odejít okamžitě a dostat jako odstupné čtyři měsíční platy, nebo mít klasickou dvouměsíční výpovědní lhůtu a poté tři měsíční platy jako odstupné.

Ve firmě dělá celkem zhruba 150 lidí. Další části Damina by ale neměly být v ohrožení. Ve středu byl zprovozněn provizorní most přes řeku Smědou, který textilku opět spojil se světem. "To nám výrazně pomohlo. Dnes jsme také sehnali poslední díl, který jsme potřebovali na rozjezd konfekce. Byl jím kompresor, ten původní byl zničen při povodni. Když to půjde dobře, začne konfekce fungovat v pondělí," dodal Víšek.

Celková škoda po povodních je podle Víška asi 300 milionů korun, pojišťovna prý firmě proplatí asi desetinu. Damino CZ vyrábí stolní a ložní prádlo od roku 1996. V regionu patří mezi nejvýznamnější zaměstnavatele.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK