Počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA nečekaně vzrostl

19.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 19. srpna (ČTK) - Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se minulý týden ve Spojených státech nečekaně zvýšil a je nejvýše za posledních devět měsíců. Americké ministerstvo práce dnes uvedlo, že o podporu si proti předchozímu týdnu zažádalo o dalších 12.000 lidí více a celkem jich po sezonním přepočtu bylo 500.000. Nové údaje jsou podle analytiků jedním z důkazů nedobrého stavu ekonomiky.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali přesně opačný vývoj a domnívali se, že počet žadatelů se sníží na 476.000. O týden dříve jich po zpřesnění dat bylo 488.000, zatímco předběžné údaje naznačovaly 484.000 podaných žádostí.

Lépe nevyznívá ani čtyřtýdenní průměr, který je považován za přesnější měřítko, protože odbourává největší týdenní výkyvy. Podle této metodiky výpočtu se počet nových žádostí zvýšil o zhruba 8000 na 482.500. Dostal se tak nejvýše od začátku loňského prosince.

Američané si podávají žádost o podporu v nezaměstnanosti mnohem častěji, než je dlouhodobý průměr. Tato situace už trvá řadu měsíců a souvisí s pomalým oživením ekonomiky. Řada ekonomů je přesvědčena, že právě proto se míra nezaměstnanosti v dohledné době výrazněji nesníží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK