Dolar po slabé statistice z USA klesá

19.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. srpna (ČTK) - Dolar na devizových trzích po slabé statistice ze Spojených států oslabuje k jenu i euru a vůči jenu klesl blízko nejnižší hodnoty za 15 let. Statistické údaje znovu obnovily obavy o sílu oživení americké ekonomiky.

V 17:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,08 procenta na 1,2866 USD a k jenu oslabilo o 0,35 procenta na 109,36 JPY. Dolar vůči jenu klesl o 0,39 procenta na 85,03 JPY, během dne se propadl až na 84,90 JPY.

Zpráva Federální rezervní banky Filadelfie dnes ukázala, že tovární aktivita v regionu v srpnu nečekaně klesla na nejnižší hodnotu za více než rok. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se pak minulý týden nečekaně zvýšil a je nejvýše za posledních devět měsíců. O podporu si proti předchozímu týdnu zažádalo o dalších 12.000 lidí více a celkem jich po sezonním přepočtu bylo 500.000. Analytici naopak čekali snížení na 476.000.

Japonská měna přitom dnes původně oslabovala, protože investoři se bojí, že Japonsko podnikne kroky ke zbrzdění růstu jenu. Slabá statistika však přiměla investory ke změnám pozic a dolar své ztráty smazal.

"Lidé si stále kladou otázku, zda prodávat dolar kvůli slabé statistice z USA, nebo ho kupovat kvůli všeobecnému odklonu od rizika," uvedl stratég Brown Brothers Harriman Win Thin. Podle jeho názoru nebude případné oslabení americké ekonomiky izolované. "Pokud ekonomika klesá, není žádná možnost, že by eurozóna mohla odolat poklesu," uvedl.

Euro dnes začalo růstu k dolaru v reakci na posílení britské libry. Té pomohla zpráva o růstu maloobchodního obratu, která zvýšila naději, že oživení britské ekonomiky by si i nadále mohlo udržet svoji dynamiku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK