Wall Street klesá kvůli signálům o zpomalení oživení

20.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akcie uzavřely čtvrteční seanci poklesem na nejnižší úroveň téměř za měsíc, když poslední série ekonomických dat prohloubila obavy,...

...že růst ekonomiky se zadrhl.

Výprodej byl obecný, přičemž nejzasaženější byly sektory nejvíce citlivé na ekonomický růst.

Index Dow Jones tížily zejména firmy 3M <MMM.N>, United Technologies <UTX.N> a Boeing <BA.N>.

"V tuto chvíli jsem ohledně ekonomiky opatrný, jsem opatrný ohledně trhu," řekl Kenneth Polcari, ředitel Icap Corporates. "Makrodata za poslední měsíc a půl jsou pouze negativní."

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 1,39 procenta na 10.271,21 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 1,69 procenta na 1075,63 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 1,66 procenta na 2178,95 bodu.

Investory zaskočila zpráva, že průmyslová aktivita filadelfského regionu se v srpnu překvapivě poprvé od července 2009 snížila. [ID:nSCH950745] Ministerstvo práce předtím oznámilo, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v minulém týdnu vzrostl na devítiměsíční maximum. [ID:nDOL944919]

Polcari poukázal na nízký objem obchodování a zmínil neúčast institucionálních fond manažerů, kteří se podle něj kvůli nejistotě ohledně ekonomiky drželi zpátky.

Americké dluhopisy stouply, když se investoři odvraceli od rizikovějších aktiv k bezpečným státním dluhopisům, přičemž výnos dvouleté obligace klesl na rekordní dno.

Na měnových trzích se investoři houfně obraceli k bezpečným měnám jako dolar, jen a frank. Zlato rostlo šestý den v řadě.

"I ti největší optimisté musí uznat, že ekonomika si přinejmenším vzala oddechový čas," řekl Bill Strazullo, hlavní investiční stratég z Bell Curve Trading.

Společnost Intel uvedla, že zhruba za 7,68 miliardy dolarů koupí výrobce bezpečnostních počítačových technologií McAfee <MFE.N>. Akcie firmy McAfee posílily o 57,1 procenta, zatímco akcie Intelu klesly o 3,5 procenta. [ID:nSCH950290]

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK