Euro se stabilizuje k dolaru, tíží slabá data z USA

20.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEuro se v pátek vůči dolaru stabilizovalo, když slabé ekonomické údaje ze Spojených států zesílily spekulace, že ekonomika eurozóny se...

...zřejmě zotaví rychleji než americká.

Dolar těžil z poptávky po bezpečí poté, co nárůst počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a slabé údaje o průmyslové aktivitě přiměly některé investory k prodeji rizikových aktiv.

To pomohlo americké měně udržet se nad úrovní 15letého dna k jenu s tím, jak se investoři také obávali, že japonské instituce možná proti posilování japonské měny zasáhnou.

Dolar čerpal podporu z příklonu k bezpečí v obavách, že globálnímu ekonomickému oživení dochází dech, nicméně světlejší ekonomický výhled eurozóny v porovnání se Spojenými státy v příštích měsících podle analytiků pomůže zpevňování eura.

"Čísla ze Spojených států byla včera slabá, a tak zesílil názor, že utahování měnové politiky začne dříve v eurozóně," řekl Sven Schubert, měnový analytik z Credit Suisse.

Čtvrteční údaje ukázaly, že počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v minulém týdnu stoupl na devítiměsíční maximum, zatímco průmyslová aktivita filadelfského regionu se v srpnu snížila poprvé za více než rok. [ID:nDOL944919] [ID:nSCH950745]

Silný údaj o německém HDP zesílil optimismus pokud jde o ekonomické vyhlídky eurozóny, již sužují dluhové potíže. To od června pomáhá zúžit úrokovou prémii mezi referenčními americkými dluhopisy a obligacemi eurozóny.

Někteří analytici uvádějí, že euro by mohlo vůči dolaru posílit, jestliže eurozóna do konce roku vykáže pouze mírné zpomalení. To by podpořilo názor, že Evropská centrální banka zřejmě zvýší sazby dříve než její americký protějšek (Fed).

Euro v 10:35 ztrácelo 0,1 procenta na 1,2805 dolaru <EUR=>.

Dolarový index <.DXY>, ukazatel výkonnosti vůči koši předních měn, přidával 0,14 procenta na 82,562 bodu.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK