Euro na 5týd dnu k dolaru po slovech Webera z ECB

20.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝEuro v pátek spadlo na nejnižší úroveň k dolaru za více než měsíc poté, co komentáře jednoho z představitelů Evropské centrální banky...

...podpořily názor, že měnová politika eurozóny zůstane v příštích měsících uvolněná.

Člen Rady guvernérů ECB Axel Weber řekl agentuře Bloomberg, že by bylo "moudré" prodloužit poskytování neomezené likvidity bankám v jednotýdenních, měsíčních a tříměsíčních operacích za hranici konce roku a vrátit se k debatám o ukončení opatření začátkem roku 2011. [ID:nWEA4983]

Tyto komentáře následovaly po čtvrtečním vyjádření prezidenta Fedu v St.Louis Jamese Bullarda, že americká centrální banka zřejmě bude muset navýšit nákupy státních dluhopisů, pokud cenové hladiny v ekonomice Spojených států budou nadále vykazovat známky poklesu. [ID:nN19263721]

Analytici uvedli, že opatrné komentáře centrálních bank přicházejí zároveň se stále se zhoršujícím ekonomickým výhledem, a averze k riziku tak zůstane vysoká.

"Tyto komentáře povedou trh k přesvědčení, že tvůrci měnové politiky očekávají další oslabení ekonomiky," řekl Raghav Subbarao, měnový analytik z Barclays Capital.

"Ačkoli pro přikročení k aktivnímu uvolňování by byla zapotřebí horší data, zpomalení růstu povede k odkladu utažení měnové politiky."

Dodal, že tento názor bude investorům nadále bránit v zaujímání významnějších pozic v rizikových aktivech a zřejmě stáhne euro níž. V období averze k riziku obvykle zpevňuje bezpečný dolar.

Euro <EUR=> v 13:35 ztrácelo 0,9 procenta na 1,2706 dolaru, když předtím kleslo až na 1,2686 dolaru, nejníž od poloviny července.

Ztráty eura pomohly zvednout dolar vůči koši měn <.DXY> o 0,7 procenta na měsíční vrchol 83,161 bodu.

[N/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK