Francie snížila odhad růstu HDP na příští rok na dvě procenta

20.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 20. srpna (ČTK) - Francouzská vláda snížila odhad růstu hrubého domácího produktu na příští rok na dvě procenta. Dosud očekávala, že růst se bude pohybovat kolem 2,5 procenta, analytici ale původní odhad považovali za příliš optimistický. Zhoršení výhledu ekonomiky dnes oznámil Elysejský palác.

Prezident Nicolas Sarkozy dnes jednal s premiérem Françoisem Fillonem a ekonomickými ministry kabinetu o výhledech hospodářského růstu a veřejného dluhu. Prezident kvůli urgentním rozhovorům o stavu a vyhlídkách ekonomiky přerušil dovolenou a v řadách jeho vládní strany sílí hlasy, které volají po zrušení některých daňových úlev.

"Růst v roce 2010 dosáhne či překročí 1,4 procenta. Tento výsledek umožní v souladu s předpovědí OECD předpovědět na rok 2011 růst v rozsahu dvou procent," píše se ve sdělení kabinetu. Snahou vlády je snížit rozpočtový deficit do pásma, které je v souladu s pravidly Evropské unie. To znamená pod tři procenta HDP.

Vládu ke schůzce patrně donutilo varování mezinárodní ratingové agentury Moody's Investors Service. Ta začátkem týdne uvedla, že Francie a některé další vyspělé země riskují ztrátu nejvyššího ratingu. Jeho snížení by mělo pro takové země nepříznivé dopady a mimo jiné by jim prodražilo náklady na obsluhu dluhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK