Ropa dál zlevňuje, barel typu WTI stojí méně než 74 dolarů

20.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. srpna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích pokračují v poklesu a nepříznivě na ně doléhá nejistý vývoj americké ekonomiky spolu s vysokými zásobami ropy a některých ropných produktů v tamních skladech. Poklesu cen nezabránil ani lepší vývoj hospodářství v jiných částech světa a předpoklad růstu spotřeby ropy v nadcházejícím období.

Kolem 16:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodáním v září prodával za zhruba 73,50 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena nižší asi o 1,5 procenta. Platnost zářijového kontraktu ale dnes končí, a mnohem aktivněji se tak obchoduje s kontraktem říjnovým. Jeho cena klesla o necelé procento na 74,10 USD za barel.

Severomořská ropa Brent si nadále udržuje prémii vůči WTI. Analytici už dříve upozornili, že WTI nedává nejlepší přehled o skutečné situaci na světovém trhu s ropou, neboť je silně ovlivněna vysokými zásobami v Cushingu. Ten je hlavním distribučním centrem v USA a dodává se z něj ropa nakoupená na burze Nymex v New Yorku. Barel Brentu tak zlevnil o méně než jedno procento na 74,60 USD.

Ze Spojených států v posledních dnech přicházejí nepříznivá statistická data, která ukazují na zpomalování ekonomiky. To přispívá k obavám, zda budou Spojené státy státy schopny v dohledné době snížit zásoby ropy natolik, aby se cena suroviny mohla vrátit k růstu. Zásoby jsou v současné době nejvýše za posledních více než 20 let a Spojené státy jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 74,62 75,30 New York - Nymex WTI září 73,46 74,43

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK