Euro kvůli obavám o globální ekonomiku a komentáři z ECB klesá

20.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. srpna (ČTK) - Evropská měna dnes na trzích oslabuje. Důvodem je nechuť investorů k rizikovým obchodům kvůli obavám o další vývoj globální ekonomiky a komentář jednoho z představitelů Evropské centrální banky. Ten podpořil očekávání, že banka se bude ještě nějakou dobu držet současné měnové politiky.

V 18:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 1,03 procenta na 1,2687 USD a k jenu kleslo o 0,63 procenta na 108,61 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,41 procenta na 85,63 JPY. Od počátku tohoto týdne euro vůči dolaru oslabilo o 0,7 procenta a zažívá pokles již druhý týden za sebou. Kurz dolaru vůči jenu se zatím snížil o 0,4 procenta.

Člen měnového výboru ECB Axel Weber řekl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg, že by bylo moudré prodloužit bankám neomezenou likviditu až do konce roku 2010. Komentář přispěl k obavám investorů o sílu globálního ekonomického růstu a podpořil názor, že banka zatím nebude měnit svoji měnovou politiku.

Dolar vůči jenu posiloval kvůli spekulacím, že by Japonsko mohlo zasáhnout proti růstu jenu. Zisk však částečně zbrzdila nechuť investorů k rizikům způsobená obavami o další ekonomický vývoj, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK