Dolar si drží předchozí zisky, aus.dolar klesá

23.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Americký dolar si v pondělí držel většinu zisků z konce minulého týdne, když sílící obavy o globální ekonomiku přiměly investory obrátit se k...

...nejlikvidnější světové měně, zatímco australský dolar oslabil kvůli politické nejistotě.

Dolarový index, měřítko výkonnosti dolaru vůči koši předních měn, v pátek vyšplhal na měsíční vrchol 83,304 bodu <.DXY>.

Australský dolar klesal poté, co v sobotních volbách ani jedna strana nezískala většinu nutnou k vytvoření vlády. Austrálie tak po 70 letech čelí riziku ochromeného parlamentu. [ID:nSGE67L021]

Euro vzdorovalo tlaku, když se drželo poblíž pětitýdenního minima k dolaru a sedmitýdenního dna k jenu. Na tyto úrovně se v pátek propadlo po komentářích člena Rady guvernérů Evropské centrální banky Axela Webera.

Weber uvedl, že ECB by měla prodloužit poskytování neomezené likvidity bankám v jednotýdenních, měsíčních a tříměsíčních operacích za hranici konce roku a vrátit se k debatám o ukončení těchto opatření začátkem roku 2011. To vyvolalo obavy o ekonomiku eurozóny. [ID:nLDE67J0IR]

"Hlavní pozornost trhu se od slabosti americké ekonomiky přesunula zpět k eurozóně," řekl hlavní makléř z nejmenované japonské makléřské společnosti. "Dolar těží z poptávky po bezpečí, díky níž se mu daří udržet se nad úrovní 15letého dna k jenu."

Spekulanti v týdnu do 17.srpna omezili sázky proti dolaru, když se hodnota čistých krátkých dolarových pozic podle údajů Komise pro obchodování s komoditními futures snížila na 14 miliard ze 17,82 miliardy dolarů v předchozím týdnu.

Podle týchž údajů spekulanti prudce navýšili sázky proti euru a mírně omezili dlouhé pozice v jenu. [IMM/FX]

Euro se obchodovalo bez větších změn, když v 9:35 ubíralo 0,1 procenta na 1,2693 dolaru <EUR=>, a drželo se tak na dohled pátečního pětitýdenního minima 1,2664 dolaru.

Evropská měna k jenu oslabovala o 0,3 procenta na 108,40 <EURJPY=>, a i zde se tak držela poblíž sedmitýdenního dna 108,25 jenu z konce minulého týdne.

Dolarový index ubíral 0,05 procenta na 83,016 bodu <.DXY>.

[TOKIO/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK