Maďarská centrální banka podle očekávání drží sazby

23.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


BUDAPEŠMaďarská centrální banka v pondělí podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny, a hlavní zápůjční sazba tak zůstává na 5,25...

...procenta.

V průzkumu Reuters z minulého týdne předpovědělo toto rozhodnutí Maďarské národní banky (MNB) všech 21 oslovených analytiků <HUREPO1><NBHI>. Těsná většina 11 z nich přitom očekává, že hlavní sazba zůstane na stávající úrovni až do konce roku.

Centrální banka nepohnula sazbami od května, kdy přerušila 10měsíční sérii uvolňování měnové politiky, během níž ceny úroků klesly celkem o 425 bazických bodů na rekordní dno.

Po minulém měnovém zasedání centrální banky následoval odklad přezkoumání úvěrového programu Maďarska Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií. Tato nečekaná událost srazila forint na 16měsíční dno k euru a přiměla ratingové agentury, aby varovaly před rizikem snížení hodnocení závazků země.

Forint <EURHUF=> však postupně tyto ztráty smazal díky zotavení globální chuti k riziku, které se spolu se silnou domácí poptávkou pozitivně projevilo také při aukcích maďarských dluhopisů.

Dluhopisové výnosy klesly na 3měsíční minimum a forint od posledního měnového zasedání posílil o 5 procent.

Vláda podle analytiků zřejmě předloží důvěryhodný ekonomický a fiskální program, jenž je klíčový pro posouzení rizikovosti Maďarska, až po obecních volbách plánovaných na začátek října.

Někteří analytici uvedli, že MNB by do konce roku mohla dokonce hlavní sazbu ještě jednou snížit, pokud vláda předloží přesvědčivý program na zkrocení rozpočtového deficitu.

[Ť/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK