Wall Street tíží starosti o ekonomiku, objemy nízké

24.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy v pondělí oslabily při jedné z nejklidnějších seancí v roce. Investoři hledali útočiště u defenzivních titulů, když ani...

...čerstvá aktivita u fúzí a akvizic nedokázala rozptýlit obavy, že ekonomickému zotavení dochází dech.

Širší trh i index Nasdaq tížily akcie technologických firem s tím, jak hrozba nabídkové bitvy o společnost 3PAR <PAR.N> mezi Hewlett-Packard <HPQ.N> a Dell <DELL.O> poslala akcie HP o 2 procenta níž.

Zpráva o vyšší nabídce pro 3PAR, jež se zabývá uchováváním dat, na začátku seance trh nejprve povzbudila. Minulý týden přišly s nabídkami na významné akvizice také Intel <INTC.O> či BHP Billiton <BHP.AX>.[ID:nSCH950290] [ID:nSCH829421]

Analytici nicméně uvedli, že současná vlna fúzí a akvizic poukazuje na to, že firmy stále vytvářejí zisk spíše pomocí snižování nákladů než růstem tržeb, a zdůrazňuje tak slabost ekonomiky. Fúze navíc obvykle vedou k rušení pracovních míst, což vrhá další stín na beztak slabý americký trh práce.

"Firmy si po určitou dobu mohou vést dobře oproti celkové ekonomice, ale docela brzy budou muset začít vykazovat lepší růst tržeb," řekl Scott Wren, stratég ze společnosti Wells Fargo Advisors.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 0,38 procenta na 10.174,41 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 0,40 procenta na 1067,36 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 0,92 procenta na 2159,63 bodu.

Celkový zobchodovaný objem na newyorské burze, americké burze a trhu Nasdaq patřil s 6,13 miliardy akcií mezi nejnižší v letošním roce.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK