VERZE 2-Zamrazilová chce velmi brzy jednat o růstu sazeb -LN

24.08.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Zamrazilová říká, že je osobně proti politice nízkých...

...sazeb

* Říká, že úsporná opatření vlády jsou dobrým krokem

(přidává další citace)

Členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová chce velmi brzy vyvolat debatu o zvýšení sazeb. Uvedla to v rozhovoru pro Lidové noviny.

"Pro mě je to na stole, já o růstu sazeb chci diskutovat velmi brzy," řekla pro úterní vydání listu.

"Nízké sazby samy od sebe mohou vyvolávat špatnou alokaci kapitálu, což vede k nesprávným signálům v cenách aktiv, ke vzniku finančních turbulencí. Česka se to výrazněji netýká, my jsme malá ekonomika, finanční sektor je zdravý, poučený z několika krizí," uvedla vrchní ředitelka České národní banky.

Sazby ČNB jsou nyní nastaveny na rekordně nízké úrovni, hlavní repo sazba stojí na 0,75 procenta, když ji banka překvapivě snížila o 25 bazických bodů v květnu.

"Já osobně jsem proti politice nízkých úrokových sazeb. Myslím si, že právě nízké úrokové sazby ke vzniku krize přispěly, a to nejen ve Spojených státech," uvedla Zamrazilová.

"Řada zemí, které mají dolar jako rezervní měnu, se k této politice musela připojit, aby nevyvolala dramatický pohyb měn. Tato politika je pro zdraví ekonomiky vysoce riskantní."

Zamrazilová se také vyjádřila k finančním plánům nové vlády, která podle ní nastolila ve své politice rozpočtových škrtů pozitivní trend.

"Na hodnocení konkrétních plánů je brzy. Ale pokud se k tomu vláda odhodlá a změny se uskuteční, tak jsou úsporná opatření jednoznačně dobrým krokem," řekla bankéřka.

Na posledním měnovém jednání 5.srpna hlasovalo pro ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni všech pět přítomných členů bankovní rady včetně Zamrazilové. Další měnové jednání ČNB je na programu 23.září.

Prognóza, již ČNB představila 5.srpna, implikuje stabilitu sazeb zhruba do poloviny příštího roku. [ID:nKOR556453]

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK